Tillväxtverket
Fjällen

Kiruna

Destinationsutveckling handlar om förflyttning. I Kiruna högst konkret: hela staden flyttas. Dessutom ser man över transportsystemet och arbetar för att positionera Kiruna som platsvarumärke.

I Kiruna pågår förflyttningen av en stad – och en destination. För sju år sen beslutade Kirunas kommunfullmäktige att stadens centrum skulle flyttas tre kilometer österut. Berggrunden under den nuvarande stadskärnan har blivit alltför skör efter många års malmbrytning och gruvindustrin behöver kunna bryta de malmkroppar som befinner sig under den nuvarande stadskärnen. Besöksnäringen i Kiruna har fått en unik chans att vara delaktig i att planera för en stadskärna anpassad för framtida turister.

Internationellt nav

Besöksnäringen är redan en betydelsefull näringslivsgren. Årligen har Kiruna 890 000 kommersiella gästnätter, varav
30 % kommer från utlandet. Besökarna lockas av fjällen, vildmarken, norrskenet, midnattssolen, den samiska kulturen, gruvan och rymdindustrin.

Förhoppningen är att Kiruna ska bli ett internationellt nav för rymdrelaterade produkter och upplevelser. Kiruna Lappland fokuserar idag på att bearbeta marknaderna Tyskland, England, Japan, Danmark och Norge. Särskilt riktar man sig till grupper i segmenten unga par utan barn och aktiva äldre resenärer.

Hållbarhetsprogram vägledande

För att höja servicenivån i värdskapet på destinationen utbildar Kiruna Lappland alla som kommer i kontakt med besökaren. Man har också tagit fram ett hållbarhetsprogram som ska vara styrande för arbetet med att utveckla destinationen.

För att utveckla det pågående hållbarhetsarbetet har Kiruna tagit hjälp av det internationella standardiseringsorganet Global Sustainable Tourist Council – GSTC. Genom deras verktyg har Kiruna fått fram flera innovativa lösningar för att värna om kultur och natur och samtidigt generera ekonomisk nytta för aktörerna.

Samarbete med Trafikverket

Kiruna ligger 20 mil norr om polcirkeln. Det innebär att för de flesta besökare är resan dit lång. Tillsammans med Trafikverket har Kiruna därför inlett ett arbete för att se över och förbättra transport- och reseförbindelserna till och inom destinationen. Allt för att underlätta förflyttning.

Mer om Kiruna

kirunalapland.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Slutrapport Kiruna Pdf, 3.6 MB, öppnas i nytt fönster.