Tillväxtverket

Anna Johansson

"Det finns väldigt mycket kunskap, engagemang och drivkraft här. Arbetet bedrivs både nationellt och internationellt. Det händer mycket hela tiden."

Anna Johansson

Foto: Monica Nielsen

Bakgrund

Jurist och ekonom med inriktning mot bolagsrätt och finansiering. Har erfarenhet från att arbeta både i små och stora företag och ideellt arbete.

Vad ingår i din roll som chef för enheten Starta och driva?

Att leda och utveckla en verksamhet som ska förenkla för alla som vill starta och driva företag genom att utveckla riktigt bra informationstjänster som t.ex. företagarsajten verksamt.se. I rollen ingår även att säkerställa att vi tar utgångspunkt i företagens behov och att utveckla strategiska samarbeten med andra aktörer i syfte att nå våra mål om konkurrenskraftiga företag. Men framför allt är min roll att skapa bra förutsättningar för medarbetarna på enheten att utvecklas, realisera idéer och ta fram riktigt bra tjänster som skapar nytta för företag.

Hur har din resa på Tillväxtverket sett ut?

Jag började jobba i telefontjänsten Startlinjen som svarar på frågor om att starta eget företag. Det var inspirerande att varje dag få prata med så många blivande företagare med spännande idéer och att få hjälpa dem på vägen. Det var också en bra källa till idéer om hur företagandet kan blir enklare. Jag trivdes jättebra på Tillväxtverket och har fått prova på olika roller och arbetsuppgifter som till exempel projektledare, föreläsare och expert i en aktiebolagsutredning där jag kunnat bidra med mina erfarenheter. Nu har jag varit enhetschef i några år och det har också varit utvecklande och väldigt roligt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att det finns så stora möjligheter att själv påverka arbetet och att driva viktiga frågor där jag känner att mitt arbete bidrar till nytta i samhället. Dessutom får jag jobba med så många kunniga och engagerade kollegor. Jag lär mig något varje dag!

Hur skulle du beskriva Tillväxtverket som arbetsplats?

Tillväxtverket är en myndighet med många spännande och viktiga uppdrag. Det finns väldigt mycket kunskap, engagemang och drivkraft här. Tillväxtverket är bra på att samarbeta med andra myndigheter och aktörer vilket innebär att man får träffa många olika kompetenser och se företagandet ur många olika perspektiv. Arbetet bedrivs både nationellt och internationellt. Det händer mycket hela tiden.

Vilka resultat är du med och bidrar till i ditt arbete?

Till exempel att över 1,5 miljoner besökare varje år använder företagarsajten www.verksamt.se som stöd för att starta och driva företag. Det är en sajt med information och e-tjänster som vi själva har tagit initiativ till och som vi nu utvecklar i samarbete med andra myndigheter. Ett annat exempel är att vi håller Starta företag-dagar runt om i hela Sverige. Nu har vi även lanserat webbseminarier där vi hoppas att kunna nå ut med nyttig och efterfrågad information till många företagare framöver. Och sist men inte minst att de företagare som använder våra tjänster är så nöjda och tycker att de gör nytta!