Tillväxtverket

Kompetens­­utveckla under korttids­arbete

Om ni för tillfället har drabbats av stopp i produktionen eller i försäljningen kan kompetensutveckling vara ett sätt att stärka företaget tills det kommer igång igen.

Många personer är permitterade eller i omställning och nu finns ett utmärkt tillfälle att gå starkare ur krisen. Tillväxtverket är positiv till arbete med kompetensutveckling under arbetsbefriad tid.

De lokala parterna har möjlighet att komma överens om att det ska ske kompetensutveckling under korttidsarbetet, till exempel interna eller externa utbildningar, gå bredvid en kollega eller genomföra kompetensvalidering. Att anställda under arbetsbefriad tid deltar i utbildning och andra kompetensutvecklande insatser påverkar inte stödet. Nedan har vi lyft några exempel på möjligheter till kompetensutveckling och fler finns på verksamt.se.

Tre personer diskuterar i industrilokal

Lärportal för industiföretag

En ny lärportal erbjuder nu industriföretag kostnadsfria digitala utbildningar för att kompetens­utveckla sina anställda.

Kvinna jobbar vid maskin i industrilokal

Kunskapsbanken Dags att digitalisera

Här finns tips från experter, forskare och företagare för den som vill utveckla sitt företag med hjälp av digitalisering.

Tre personer framför en whiteboard.

Personalstark

Här får du tips om hur du tar till vara på den kompetens du har i ditt företag och hur du utvecklar den. Genom att till exempel skapa en kompetensmatris får du en överblick över vilka kunskaper som finns i ditt företag.

Robotansikte

Elements of AI

En gratis onlinekurs för att lära sig grunderna om artificiell intelligens (AI). Vad är AI, vad kan man göra med AI samt dess påverkan på samhället och individen. Undervisningstiden är 15–30 timmar. 

Företaget Nyréns använde stödet till kompetensutveckling

När Nyréns korttidspermitterade delar av sin personal i våras bestämde de sig för att använda de lediga timmarna till kompetensutveckling.
Läs artikel om kompetensutveckling på Nyrénslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fler utbildningar på verksamt.se

På verksamt.se har vi samlat utbildningar för dig som funderar på kompetensutveckling för dig eller dina anställda. Genom kompetensutveckling kan du ta in ny och värdefull kunskap i ditt företag som bidrar till att stärka er konkurrenskraft.

Utbildningar på verksamt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster