Tillväxtverket

Ansökan om stöd till korttidsarbete öppen

Nu är ansökan om stöd till korttidsarbete och ansökan om ersättning för kompetensinsatser öppen. Ansökan om stöd till korttidsarbete går att söka retroaktivt med start den 1 december 2020 och ersättning för kompetensinsatser från 1 januari 2021.

Ta del av alla villkor för stöden innan du gör din ansökan, du hittar dem på ansökningssidan. I den här artikeln har vi samlat de viktigaste sakerna att tänka på vid ansökan om stöd till korttidsarbete och ersättning för kompetensinsatser.

Att tänka på när du ansöker

Det går fortare för oss att handlägga din ansökan om den är korrekt ifylld och rätt underlag är bifogat.

Tänk därför på detta när du gör din ansökan:

 • På vilket sätt har ditt företag haft allvarliga ekonomiska svårigheter?

De ekonomiska svårigheter som nu drabbat företaget ska vara ett negativt trendbrott för företaget och orsakats av omständigheter utom din kontroll. Du ska kunna styrka trendbrottet. Läs mer om vad som menas med allvarliga ekonomiska svårigheter här. Tänk på att du inte behöver skicka in något underlag i ansökan för att styrka de ekonomiska svårigheterna. Har du en lönesumma över 400 000 kronor behöver du dock skicka med revisorsyttrande. Läs mer om revisorsyttrande här.

 • Uppfyller ditt företag de grundläggande villkoren för stödet?

Du kan få en uppfattning om du uppfyller villkoren för stödet genom att göra vårt webbtest. Många av uppgifterna du sedan anger i din ansökan kontrollerar vi mot andra myndigheters register. Gör webbtestet här.

 • Du kan bara få stöd för arbetstagare som var anställda i din jämförelsemånad och som du betalat regelmässig lön till

För att få stöd om korttidsarbete behöver man vara registrerad arbetsgivare i Sverige och betala arbetsgivaravgifter för de arbetstagare som man söker stöd för. Arbetsgivaravgifter ska vara inbetalda i jämförelse- och stödmånader och/eller du ska kunna styrka giltig frånvaro i jämförelsemånaden. Här kan du läsa mer om jämförelsemånad.

För att få stöd för arbetstagare som ingått i korttidsarbetet men som hade giltig frånvaro i jämförelsemånaden behöver du lämna uppgifter till oss. Komplettera din ansökan direkt genom att fylla i excelfilen som du hittar här.

 • Säkerställ att du skrivit rätt bankgiro/plusgironummer

Säkerställ rätt bankgiro/plusgironummer (kopplat till org-nummer) och mailadress.

 • Skicka inte in flera ansökningar

Om något råkar bli fel i ansökan eller om du behöver komplettera din ansökan är det viktigt att du inte skickar in en ny ansökan utan att du gör kompletteringen i din redan inskickade ansökan. Om du gör en ny ansökan kommer handläggningen av ditt ärende ta betydligt längre tid. Om du söker för permitterad personal från flera driftsställen ska du göra detta i en samlad ansökan för alla driftsställen om de har samma organisationsnummer. Ett organisationsnummer, en ansökan. Du kan bara ansöka om mer stöd vid avstämningen i juli.

 • Bifoga avtal

Du ska skicka in följande avtal om du har kollektivavtal:

 • Centralt kollektivavtal
 • Lokalt kollektivavtal
 • Eventuella bilagor

Om du inte har kollektivavtal ska du skicka in skriftliga avtal mellan arbetsgivaren och arbetstagaren.

 • Säkerställ att du angett rätt mejladress så att vi kan nå dig

Det är viktigt att du fyller i korrekt och rätt mejladress när du ansöker om stöd. Mejladressen använder vi till exempel för att notifiera dig vid ärendebeslut, kontakta dig om du behöver göra kompletteringar eller lämna ytterligare uppgifter eller för att skicka påminnelser om till exempel avstämning. Har din mejladress blivit fel kan du ändra den i Min ansökan under Min profil.

 • Kontrollera uppgifterna

Tänk på att det är viktigt att du lämnar in rätt uppgifter. Ta därför god tid på dig och var noga. Men ibland blir det inte rätt även om man är noga. Det kan vara bra att känna till att kompletteringar tyvärr innebär att det kan ta längre tid att handlägga ditt ärende.

Mer information

Ta del av alla villkor för stöden på ansökningssidan

Saknar du någon information? I våra frågor och svar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.kan du söka ytterligare information eller ställa en egen fråga.

Ansökan görs i ansökningssystemet Min ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.