Tillväxtverket

RSS Blogg

 • 2018-07-26
  Det är hög tid att ta vara på­ klimat­smarta affärsidéer
  Den här sommaren har jag blivit förälskad, i Sverige. De varma kvällarna, den friska luften och samhället som är öppet för spontana strandbesök och entreprenörskap. Men det finns en mörk skugga i det sommarfagra. Klimatförändringarna som forskarna varnat för är verklighet nu och förvärras år för år.
 • 2018-07-13
  Nu är rätt tid att tänka framtidsmat
  Denna sommar sätter så tydligt mat på agendan. Men det handlar ju inte om en enstaka vädersommar, utan om klimat och försvunna arter som faktiskt gör vår överlevnad skör. Nu är verkligen rätt tid att prata om mat som möjliggörare.
 • 2018-06-07
  Företagsamhet finns på oanade ställen
  Det finns inte några särskilda landsbygdsföretag. Det finns företag på landsbygden. Och ibland kan de skapas i sammanhang som man inte riktigt räknar med. Jag tänker på Docksta bordtennisklubb i Docksta utanför Örnsköldsvik. Klubben har startat 14 företag som den sålt vidare.

 • 2018-05-16
  Affärer för samhällsnytta och ett arbetsliv för fler
  Vi har kompetensbrist i Sverige samtidigt som många kompetenta människor har svårt att få jobb. De arbetsintegrerande sociala företagen kan vara en väg tillbaka till arbetslivet och ett sätt för företagen att få tillgång till eftersökt kompetens. I dessa företag kan också den som varit arbetslös länge få det extra stöd som kan behövas för att komma igång i arbete igen.
 • 2018-05-08
  Fred och klimat på EU:s framtidsbord 
  EU är ett fredsprojekt. Det kom till efter andra världskriget och grundtanken var att om man flätar samman ländernas ekonomi kommer alla att ha intresse av att behålla fredliga relationer med varandra.
 • 2018-04-27
  Din åsikt om filmpolitik och min om Sundsvall Filmfestival
  Sverige har problem kopplat till film- och tevebranschen. Filmföretagens ekonomi har utvecklats mycket sämre än övriga näringslivet i flera år. Det görs även färre filmer i Sverige jämfört med omvärlden relativt sett, både svenska och internationellt producerade.
 • 2018-04-12
  Kulturdriven tillväxt i Sörmland EU - och i Skåne
  Jag har varit på besök i Katrineholm och Bryssel, inbjuden för att ge fakta och analys i två workshops. Temat var kulturens och de kreativa näringarnas betydelse för regional utveckling. Lika och olika möten, båda spännande! På båda platserna föreläste jag för folkvalda och anställda med regionalt utvecklingsansvar.

 • 2018-03-08
  Öppna upp näringslivet och få fart på tillväxten!
  Det finns en obalans i företagandet i Sverige. Färre kvinnor driver företag än män och statliga resurser går i betydligt större utsträckning till att främja företagande i traditionellt mansdominerade branscher. Statistiken visar att den vanligaste företagaren i Sverige 2018 är en man på över 30 år med svensk bakgrund. Han heter antagligen Anders eller Johan. Han är inte speciellt ofta föräldraledig och han kör bil till jobbet.

 • 2018-02-23
  Leta efter kompetens på nya ställen
  Brist på arbetskraft är just nu det största tillväxthindret för företagen. I en färsk rapport som jag har skrivit för Tillväxtverket lyfter vi fram att det krävs nya grepp för att förbättra företagens kompetensförsörjning.
 • 2018-02-16
  Att mötas för en konkurrens­kraftig industri
  Möten mellan människor är viktigt även i näringspolitik. Vi behöver mötesplatser och träffas ibland för att diskutera de utmaningar som är viktiga för företagen och deras konkurrenskraft. För många industriföretag handlar det ofta om kompetensförsörjning på kort och lång sikt. Och att ta vara på digitaliseringens möjligheter för att bli effektivare och smartare.


Behandling av personuppgifter
Om du fyller i din e-postadress sparas den hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Vi sparar e-postadressen endast för att kunna svara dig om du har en fråga. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.