Tillväxtverket

Fotograf: Klas Fritzon

Ensam (och ihop) för starka landsbygder

Bland det fulaste som finns är att framstå som inkonsekvent. Att beslås med dubbelmoral. Säga bu men göra bä. Så, visst. Inte är jag vacker direkt.

Det finns en alldeles särskild tjärn med stränderna minerade av myrmark. Bara en knappnål stor, från 10 000 meters höjd. Med hjälp av svordomar och motivation från alla insekter tar jag mig till den genom en vindlande å. Beslutsamt trotsar jag bävrarnas barrikader av fällda träd. Så sitter jag bara där i den repade kajaken och andas igen. Känner friheten i ensamheten. Ingen annanstans är jag så levande (förlåt familjen).

Men jag behöver det där. Som kontrast till vardagens alla hållpunkter. Som för att balansera intryck och diskussioner i spåren av uppdraget att driva fler till att göra mer för att skapa utveckling i Sveriges landsbygder.

På jobbet kräver jag tid utan människor och möten. Möjlighet till reflektion. Ett bås utan fönster där jag kan söka skydd. Många spritter av glädje när de kisar ut över återbefolkade kontors­landskap, men mitt leende når inte ögonen. Pinnstolen i köket har tjänat mig väl under pandemin.

Storheten i att mötas

Men, och nu döljer jag inte min dubbelhet, aldrig någonsin är jag så levande som tillsammans med andra människor. Den där känslan av att vara del av en gemenskap. Något större. Det vissa kallar kasam*, andra bara lycka. Vägen dit går såklart via möten, vissa noga planerade och andra mer slumpmässiga.

Det finns forskare som säger att vi förväntas tycka möten är slöseri med tid, men att vi i praktiken ofta gillar dom. Möjligtvis för att alternativet är så mycket sämre. Själv är jag beredd att slåss för din rätt att kalla till ett möte, också då jag inte håller med om agendan du satt upp. Bring it on, låt oss lösa det tillsammans!

Känslan när du släpper i väg en knappt halvfärdig tanke, och någon annan i rummet tar den vidare. Känslan att ta del av andras insikter. Storheten i att dela dokument digitalt. Formulera en första version som vi genom postpandemisk magi utvecklar tillsammans – trots att vi befinner oss på olika platser utan givet centrum. Där närhet räknas i engagemang och inte meter.

En inbromsning från att ses

När detta publiceras sitter jag på tåget mot Landsbygdsriksdagen. Antagligen med lurar i öronen som en sköld mot omvärlden. Blicken ut genom fönstret med förhoppning om att bländas av vattenstrimmor från Vättern. Tankarna vid den där tjärnen.

Men så slår bromsarna till och farten avstannar.

Jag kommer lämna tåget med den hisnande vetskapen om att många hundra av er finns på plats. Och jag kommer vilja träffa er alla. Både dignitärer och landsbygdernas grovarbetare i föreningar och byalag. Både er som har fått nog av allt, och er som likt mig aldrig verkar få nog av nya tanketrådar att följa.

På byråkratiska skriver vi långa haranger om hur viktigt det är med ett fungerande flernivåsystem för att skapa utveckling i landsbygder. Det är vårt sätt att peka på vikten av att mötas, till exempel på en tillställning som Landsbygdsriksdagen. På vikten av att samverka, för att angripa problem som inte bryr sig om administrativa gränser.

Själv tänker jag att det är tillsammans vi gör skillnad.

Även om jag helst gör det ensam ibland. Alltid med sikte på något större.

Hoppas vi ses!

Möt oss på Landsbygdsriksdagen i Jönköping

Den 20-22 maj är det Landsbygdsriksdag i Jönköping där vi från Tillväxtverket är på plats. Vi håller i tre olika seminarier, där vi bland annat kommer prata om metoder som stärker landsbygder, våra insatser för landsbygdskommuner och om hållbar platsutveckling. Vi har också en monter tillsammans med Landsbygdsnätverket och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Där gästas vi bland annat av landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg som kommer att svara på frågor från Unga i landsbygder. Varmt välkommen!

VÄLKOMMEN TILL LANDSBYGDSRIKSDAGEN 2022! | Landsbygdsriksdagen

*Fakta kasam, lycka och något ännu större

Kasam är ett sociologiskt begrepp som står för känsla av sammanhang. I korthet pekar begreppet på att vi människor mår bättre av att känna oss delaktiga i ett sammanhang som är begripligt och meningsfullt.

På liknande sätt visar lyckoforskning att den som upplever sig bidra till något större, till något mer än sin egen person, också i genomsnitt är mer lycklig än andra.

Klas Fritzon

Klas var tidigare koordinator för våra landsbygdsuppdrag. För att lyckas i rollen lyfte Klas fram det stora beroendet av andra. "Det är tillsammans vi gör skillnad", hävdade han på gränsen till tröttsamt ofta.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Behandling av personuppgifter

    Om du fyller i personuppgifter i kommentaren så sparas de hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.