Tillväxtverket

Vindelälven - 45 mil lång gemenskap

Vad är egentligen en plats? Allt innanför en slingrande linje på en karta? Träden, skateboardparken, sjöarna? Älven som rinner från fjäll till kust? Eller är det helt enkelt den gemenskap och samhörighet många människor känner för just den platsen?

Här på Tillväxtverket gillar vi ordet flernivåsamverkan. Ända sedan jag klev innanför dörren på kontoret i Östersund för första gången för tre år sedan har jag hört det pratas flernivåsamverkan i korridorerna och vid kaffeautomaten. Jag har läst om det i rapporter och i den dagliga mejlskörden. Ja, just de bokstäverna är nog de mest nötta på tangentbordet hos Tillväxverkets medarbetare. Från början spelade jag med och låtsades förstå innebörden, för det kändes lite som att det förväntades. Nu tre år senare fattar jag. Det är ju inte så himla komplicerat ändå. Eller?

Låt mig ta dig med till Vindelälven, enligt mig en väldigt vacker plats. Den vilda forsen och allt från fjällmiljön i början till den kulturrika staden Umeå vid älvens utlopp, skänker glädje till dem som har älven som gemensam nämnare.

Många samlas för en busslinje längs älven

Men kan en 45 mil lång älv räknas som en plats? När jag besökte Vindeln för en konferens om ett projekt att etablera en ny busslinje längs Vindelälven, fick jag möjlighet att prata inför 40 deltagare. Bland dem fanns representanter från företag med verksamhet i närheten av älven. Det var allt från aktivitetsarrangörer och hotellägare till krögare och handlare som alla skulle gynnas av en ny busslinje som ökar flödet av människor till deras ”plats” längs älven. Där var också tjänstepersoner från flera kommuner som älven rinner igenom, från Region Västerbotten och från myndigheter som Trafikverket, länsstyrelsen och jag själv då från Tillväxtverket.

Min första uppmaning till deltagarna var att alla som någon gång hade hört talas om ordet flernivåsamverkan skulle sträcka upp handen. Om jag inte minns fel så var det fyra-fem händer i luften och några som tvekade likt när man försöker sig på en tidig gissning i På spåret.

Gemensam målbild är början på framgång

Min poäng med uppmaningen var att visa att samlingen av människorna som träffats på hotellet i Vindeln den dagen är ett tydligt exempel på flernivåsamverkan i praktiken. Och dessutom när den är som bäst. Konferensrummet var fyllt av positiv energi och det var tydligt att alla, oavsett organisation, delade den gemensamma målbilden att få den nya busslinjen på plats. En gemensam målbild är en framgångsfaktor för utveckling av en plats, oavsett om det handlar om ett mindre samhälle eller om en 45 mil lång älv.

Räknas då Vindelälven som en plats? Kanske, kanske inte, men det viktigaste är den gemensamma viljan att arbeta tillsammans för att göra ”platsen” bättre. Den viljan fick jag verkligen se prov på i Vindeln den dagen. Den finns på många platser i Sverige och den gemenskapen vill vi på Tillväxtverket fortsätta att stärka och lyfta på bästa sätt genom våra insatser.

Det är så vi skapar mer attraktiva platser tillsammans i framtiden.

Läs mer om bussen längs älven i vår Utvecklingsguide

Är du nyfiken på arbetet för busslinjen längs Vindelälven? Då är mitt tips att surfa in på Tillväxtverkets sida Utvecklingsguiden. Där presenterar vi hur kommuner och regioner hittar smarta metoder för utveckling. Region Västerbotten arbetar med metoden användarresa för busslinjen vid Vindelälven. En hållbar busslinje längs Vindelälven - Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)

Alice Levén

Tobias Lundberg

Tobias arbetar med Tillväxtskapande samhällsplanering och tycker att samverkan drivs bäst genom viljan att lösa gemensamma utmaningar.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Behandling av personuppgifter

    Om du fyller i personuppgifter i kommentaren så sparas de hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.