Tillväxtverket

Också små steg lyfter landsbygder

Som en vilsen vid ett vägskäl tvekar jag om riktningen. Ska vi välja stort eller smått i resan mot framtidens landsbygder?

Det är dags för veckohandling och varuvagnen gapar efter mat som en svulten fågelunge. Efter ett snabbt ögonkast på inköpslistan bestämmer jag mig för att börja med ett kort stopp vid min favoritplats i affären.

Böckerna breder ut sig bland butikshyllorna som rallarrosor längs inlandets riksvägar. Inget nytt i sig, men jag fastnar särskilt för en självhjälpsbok som säger sig kunna hjälpa mig att lyckas (med allt jag vill) genom små förändringar. Nyckeln är att etablera nya beteenden. Att inte drömma stort. Någon slags luthersk moral i modern tappning.

Kan små förändringar verkligen vara bättre än stora? Jag dröjer vid frågan och tänker på våra insatser som ska hjälpa kommuner, regioner och myndigheter att etablera nya beteenden. Drar paralleller till den vägledning vi nu lanserar för att ge kraft åt utvecklingspotentialen i Sveriges landsbygder. Till de verktyg som ska rivstarta arbetet.

Vacklar. Vi vill ju drömma stort! Men den där boken verkar ha vissa poänger och jag vill så gärna att vi alla ska lyckas med våra nya vanor.

Olika perspektiv sida vid sida

Jag är drillad i det stora perspektivet. Mitt byråkratiska DNA driver mig mot sammansatta ord och snårig grammatik. Ger du mig chansen, pratar jag gärna om behovet av utvecklade styrformer, systeminnovation och stärkt sektorsamverkan.

Men den där självhjälpsboken sätter fingret på att också smått kan leda till stort. Och då träder helt andra bilder fram. Jag tänker på vikten av rejäla öron och en något mindre mun – att föra dialog är inget dumt första steg. Jag tänker på kraften som uppstår när vi är många som lyfter landsbygdsperspektiven i vår dagliga verksamhet.

Jag inser såklart att båda perspektiven behöver finnas sida vid sida. Det strategiskt nödvändiga i att formulera det övergripande – sätta visionerna som visar vägen. Men också det befriande i att bryta sig lös och tänka mindre stort men kanske lika klokt. Att se människorna i systemet och skapa utrymme för deras dådkraft.

Vägledning för livskraftiga landsbygder

Ambitionen är att Vägledning för livskraftiga landsbygder ska ge kraft åt både stora och små perspektiv.

Jag är verkligen nöjd med att vi sätter landsbygdsperspektiven i ett strategiskt sammanhang. Att vi knyter det till ett stärkt genomförande av Agenda 2030. Att vi tar ställning mot polarisering. Utveckling i landsbygder är inte ett särintresse – precis som utveckling i städer inte är det. Geografisk obalans som misslyckande, oavsett åt vilket håll det lutar.

Och jag är lika nöjd med att vi gör det enkelt genom direkta handlingsalternativ. I vägledningen lyfter vi reflektionsfrågor, föreslår ett nästa steg för din organisation och ger enkla tips på hur du själv kan bidra till er organisatoriska självhjälp redan idag. Små steg som start. För att sänka trösklarna och skapa den där pendelrörelsen som leder till ett steg till, och sedan ytterligare ett.

Men förvänta dig inget facit. Tänk på vägledningen som en inköpslista. Som bidrar med ingredienser – men där det är upp till dig att använda dem.

Eller kanske som en reseguide? Visst är det bra att känna till färdmålet – men ni måste göra resan själva för att ge den mening. Du som rest tidigare vet också att många av de bästa minnena väntar utanför de upptrampade stigarna.

Möt oss och prata vidare om landsbygder

Den 20-22 maj deltar vi på Landsbygdsriksdagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – bland annat genom ett seminarium där vi mixar praktiska och politiska perspektiv i berättelsen om arbetet för livskraftiga landsbygder.

Onsdagar 23 mars, 30 mars och 6 april ordnar vi lunchkafe för livskraftiga landsbygder ihop med Landsbygdsnätverket. Anmäl dig här.

Samlat stöd för livskraftiga landsbygder

Vägledningen är en del av Tillväxtverkets uppdrag att stärka arbetet för livskraftiga landsbygder och hållbar utveckling i hela Sverige. Genom ett samlat metodstöd rustar vi offentliga aktörer med kunskap för att synliggöra, beakta och integrera ett landsbygdsperspektiv i sina skiftande verksamheter.

Som ett sätt att konkretisera vägledningen har vi också tagit fram särskilda verktyg för hur det kan göras. Inom ramen för arbetet samverkar vi med andra nationella myndigheter, sprider lärande exempel och följer utvecklingen i våra landsbygder på nationell nivå.

Livskraftiga landsbygder - Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)

Hör gärna av dig med dina tankar kring landsbygder

Vi vill gärna ta del av dina tankar och reflektioner om Vägledning för livskraftiga landsbygder. Kommentera nedan eller hör av dig till Klas Fritzon via fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se.

Klas Fritzon

Klas var tidigare koordinator för våra landsbygdsuppdrag. För att lyckas i rollen lyfte Klas fram det stora beroendet av andra. "Det är tillsammans vi gör skillnad", hävdade han på gränsen till tröttsamt ofta.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Behandling av personuppgifter

    Om du fyller i personuppgifter i kommentaren så sparas de hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.