Tillväxtverket
Hus på landet och äldre man

När möjligheter ligger allra närmast

– Har du rört dig i alla kommuntyper?

Jag får frågan första jobbmötet, sedan jag i eftersemesterrundan summerat min sommar med 17 olika övernattningsplatser. Jag blir lite paff. Och sätter mig ner och kartlägger min sommar utifrån ett helt nytt perspektiv. Det geografiska.

Vi har precis stigit av bussen i Ammarnäs. Framför oss ligger åtta mils vandring på Kungsleden genom vidunderliga Vindelfjällen mot Hemavan. Plats i fem fjällstugor har vi bokat sedan länge och ryggsäckarna är minutiöst packade, vägda och avvägda. Min lite lättare än de andras. Snart kommer vi på varför. Mitt nysydda reselakan ligger kvar hemma. Ajdå. Det här måste vi lösa på något sätt. Men hur?

På fjällstationen vill de hjälpa till. De förstår verkligen min knipa. Men, nej, de för inte lakan. Och nej, tyvärr har de inga utsorterade lakan heller att sälja bort. Trycket är hårt och tvättmaskinen snurrar dagen runt. När vi vänder och går ut, ropar tjejen ändå uppmuntrande.

Det ordnar sig, på nåt sätt gör det det.

Den lokala butiken blir nästa anhalt. Här finns kartor, vinkeljärn och fiskedrag. Mat förstås. Det här ser lovande ut. Lakan? Nej, tyvärr. Damen i kassan ser att jag slokar ihop medan jag räknar på mina sinande chanser.

Men, säger hon lite tankfullt. Jag har några lakan hemma som jag inte öppnat från förpackningen. Jag kan åka hem och hämta. Skulle du tycka det är ok?

Skulle jag? Skulle jag! Jag vet inte hur jag ska tacka när jag står där med paketet i famnen.

På sådana här ställen måste man helt enkelt hjälpas åt, säger hon som den naturligaste sak i världen.

Plats: Ammarnäs, Sorsele kommun, mycket gles landsbygdskommun

En annan semesterdag börjar tidigt i Bollnäs. Vi är en hel bil full med kompisar och vi gör som vi brukar: åker en biltripp i det relativa närområdet. Denna lördag är fokus egentligen hälsingegårdar, men först ska vi lära oss mer om lin. Denna kulturväxt som i sekler bidragit till det välstånd som möjliggjort till exempel hälsingegårdarnas väggmålningar, så unika att de faktiskt placerat sig på världsarvslistan.

Bakom butiken kan man följa den rätt bråkiga vägen från fiber till väv. Maskinerna dundrar fram tyger som det nu börjar finnas en sådan efterfrågan på. Klassiskt. Långlivat. Hållbart. En svensk fabrik när många andra väljer låglöneländer.

Står där och stryker över gåsöga, våffelväv och rutor och tänker att på myndighetska heter väl det här ”kulturarv som drivkraft för regional tillväxt”. Jag lyfter blicken och känner igen den som viker och piffar mittemot från sociala kanaler och föredrag, nämligen ägaren. Godmorgon!

Plats: Bollnäs kommun, gles landsbygdskommun

För några år sedan gick jag en efterlängtad bakningskurs. Till slut kunde min kompis från trakten skohorna in oss. Snöstormen viner men inne bakar vi trivsam fredagspizza i stora bakugnen och lär oss att sätta den ena specialsurdegen efter den andra. Kunskapen får vi från en av gårdens ägare som kryddar sina recept med historier om hur de utvecklat företaget från 70-talet och framåt. Nej, spruta morötterna, dä kun vi ju bara int göra, berättar Meta. Det var ju mot allt de stod för. Så de satsade på ekologiskt rakt av innan begreppet ens fanns. Så har det bara fortsatt.

Som en del av gården driver Meta sin egen gårdsbutik och upplevelsen bondfrukost. Min kompis tar till slut mod till sig och berättar varför hon så gärna vill förfina sitt bullrecept. Hon funderar nämligen på att starta ett kafé i samma by.

Vi håller alla andan en liten stund, innan Meta utropar:

Men tänk vad roligt! Då blir vi ett kluster!

Den här sommaren besöker vi dem förstås. Älven och sjön. Gårdsbutiken och kaféet. Keylimepie och mormors munk.

Och brödbullarnas surdeg, ja den stammar förstås från kursen.

Plats: Dala-Floda, Gagnefs kommun, tätortsnära landsbygdskommun

Flera sitter vid ett bord och äter i en lada.

Det finns sex kommuntyper, tre av dem i landsbygder

Indelningen gör det till exempel möjligt att följa befolkningsutvecklingen och att analysera hur insatser från statliga myndigheter fördelas i olika typer av kommuner.

Mycket glesa landsbygdskommuner: Hela befolkningen bor i rurala områden. Hela befolkningen har mer än 90 minuters resväg med bil till en tätort med minst 50 000 invånare.

Glesa landsbygdskommuner: Mer än 50 procent av befolkningen bor i rurala områden. Majoriteten av kommunens befolkning har mer än 45 minuters resväg med bil till en tätort med minst 50 000 invånare.

Tätortsnära landsbygdskommuner: Mer än 50 procent av befolkningen bor i rurala områden. Majoriteten av kommunens befolkning har mindre än 45 minuters resväg med bil till en tätort med minst 50 000 invånare.

Det tre övriga är glesa blandade kommuner (mitt besök: Västervik), täta blandade kommuner (mitt besök: Varberg) och storstadskommuner (mitt besök: Lund), Så, ja, blir svaret på frågan om jag rört mig i alla kommuntyper. Läs mer om olika typer av landsbygder.

Vill du veta var en kommun hör hemma? Titta långt ner på denna sida, i listan från 2021. Städer och landsbygder - Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)

Tillsammans är ett viktigt ord för landsbygder

När vi på Tillväxtverket skriver och pratar om landsbygder, har vi några ord vi bestämt oss för att luta oss mot. De orden är: tillsammans, framåt och innovation.

Vi vill också att vår kommunikation ska kännas som en dialog, ett levande samtal där vi bygger kunskap ihop med andra. Så ser vår plan ut. Och så här kan det se ut när vi bjuder in till dialog. Välkommen att berätta vad du tycker är viktigt i kommunikation kring landsbygder.

Cecilia Bertilsson

Cecilia Bertilsson

Cecilia Bertilsson är kommunikatör på Tillväxtverket, bland annat för frågor om landsbygder. Hon har skrivit några böcker om sina intressen natur och textil och är född på norra Öland.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Behandling av personuppgifter

    Om du fyller i personuppgifter i kommentaren så sparas de hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.