Tillväxtverket
En man och en kvinna sitter framför en dator.

Onlineutbildning den nya ”lilla svarta”

Det var mycket prat om hållbarhet och kompetens när Industridagen satte i gång från studion på Boliden AB häromdagen. Självklart så! Onlineutbildning lyftes fram som helt nödvändigt för att klara omställningen till ett hållbart samhälle med hållbara företag. För att uppnå det livslånga lärandet är onlineutbildning den nya ”lilla svarta”.

Fredrik Härén, sedan länge baserad i Singapore, pratade på Industridagen den 22 mars om hur onlineutbildningar också ger tillgång till kunskap från de bästa oavsett var i världen den kunskapen finns. Som Albert Einstein sa: ”You can’t use an old map to explore a new world”. Digitaliseringen skapar en karta med oändliga möjligheter.

Ökad tillgång till onlineutbildningar

Många företag har än så länge inte insett möjligheterna med onlineutbildning för sina anställda. Och det är inte så konstigt heller, för utbildningarna kan vara svåra att hitta och få tillgång till. I Sverige finns lärportalen kompetens.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är under uppbyggnad och fokuserar på ”upskilling” och ”reskilling”. Än så länge finns utbildningar från Coursera, högskolor, YH-utbildningar, Civilingenjör 4.0 och mikroutbildningar via LinkedIn. Men lärportalen fylls på hela tiden. Också på verksamt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns relevanta utbildningar samlade för företag – en ny version av sidan kommer i slutet av mars.

Sverige som innovationsstormakt

Årets tema för Industridagen är Sverige som innovationsstormakt. Vi har mycket som talar för oss – hållbarhet är en självklarhet för oss sedan länge. Vi är bra på samarbete. Tilliten är stark. Vi är bra på teknik. Men när det gäller att tillämpa de tekniska lösningarna ligger vi inte i framkant.

Därför är det som händer i Norrbotten och Västerbotten högintressant. Northvolt. SSAB, LKAB. Vattenfall. Hybrit. Komatsu. Boliden. Banbrytande på alla sätt och vis rent tekniskt. Massor av folk behöver flytta till de norra delarna av vårt land. Nya kompetenser behövs. Anställda behöver kompetensutveckling. Samarbete och innovation på en helt ny nivå krävs för att hitta gemensamma lösningar. Är Västerbotten på väg att bli en regional innovationsstormakt?

Den globala modellen?

Fredrik Härén menade att det är ointressant att enbart diskutera Sveriges eller Västerbottens roll som innovationsstormakt och vilka krav en sådan ambition ställer på politiken. Det är Sveriges plats i den globala modellen som är intressant, menar han.

Och det är här onlineutbildning kommer in. Halveringstakten på våra kunskaper ökar när förändringstempot ökar. Vi måste lägga mer tid på att ta till oss ny kunskap och tillämpa den – det behövs minst en onlineutbildning i månaden i varje garderob! Det livslånga lärandets nya ”lilla svarta” är här – suit up!

Gunilla Thorstensson

Gunilla Thorstensson

Projektledare för Tillväxtverkets samlade arbete med smart industri och olika entreprenörskapsfrågor.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Behandling av personuppgifter

    Om du fyller i personuppgifter i kommentaren så sparas de hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.