Tillväxtverket

Vem är egentligen samhällsviktig?

Vissa nummer trycker man aldrig bort, så jag stänger av mikrofonen i videomötet och fipplar diskret fram telefonen när fritids ringer. Har det hänt nåt? Nej, inte direkt, men för att kunna planera för eventuellt krisläge måste de få veta. Är jag samhällsviktig?

Eh, nej. Det är jag inte.

Vem är det egentligen? För att samhället och platser ska fungera behövs massor av saker och människor som omsorg, blåljusmyndigheter, el, vatten och farbara vägar. Och det behövs grundläggande service som livsmedel, post och paketombud, apoteksvaror och drivmedel. På landsbygder finns de ofta samlade under ett tak. Ingen överraskning direkt - jag är inte på långa vägar lika viktig som min lokala handlare.

Min roll hos Tillväxtverket handlar om att främja tillgängligheten till kommersiell service för företag och medborgare i serviceglesa områden. Vi jobbar främst via regioner, länsstyrelser och kommuner.

Just nu sker mitt arbete, en hel del sociala kontakter och många ärenden på distans. Det funkar fint (tack, tack, tack kära fiberförening som sett till att vi har en stadig uppkoppling till omvärlden). Samtidigt blir det nu extra tydligt hur viktigt det är att den grundläggande servicen finns här, lokalt.

Fler vill nu handla nära

Jag sitter uppkopplad i mitt hemmakontor vid Revsundssjön i Jämtland. När jag stämmer av med regioner och dagligvarukedjor får jag rapporter om att det går bra för de flesta butiker i landsbygderna just nu. Fler som har möjlighet jobbar hemma, stannar på orten och handlar i butiken. Vill handla i butiken. Fler kunder och fler kommuner ser att den lokala servicen spelar en viktig roll och gör oss mindre sårbara.

På lunchen kan jag cykla till affären – funkar också fint! Butiken jag handlar i har särskilda öppettider för människor i riskgrupper, har tejpat upp linjer för att hjälpa kunderna att hålla distans och ordnar med hemleverans till dem som isolerat sig. De tar sin roll på allvar.

Jag hejar på kassörskan på andra sidan plexiglaset. En tanke ilar genom huvudet. Visst svarade hon ja när fritids ringde?

Kanske räknas jag inte som samhällsviktig, men jag kan ändå dra mitt strå till samhällsstacken. Fortsätta att jobba med att stötta regioner och butiker, hjälpa en granne, och genom att fortsätta att handla i affären också när undantaget är över och pendlingen till kontoret tar vid.

För kris eller inte – den grundläggande servicen är viktig för att det ska finnas möjlighet att leva, arbeta och driva företag på alla platser. Och det är verkligen samhällsviktigt.

Kommersiell service är viktig för företag och boende

Grundläggande kommersiell service är ett begrepp som visar tillgång till dagligvaror och drivmedel, post- och pakettjänster, apoteksvaror och betaltjänster.

Tillväxtverket finansierar projekt för lokala servicelösningar och för att stärka regionalt servicearbete. Läs mer om projekt och ta del av vår rapport Företagens behov av service.

Med vårt geografiska analysverktyg Pipos Serviceanalys Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan regioner, länsstyrelser och kommuner analysera tillgängligheten till olika serviceslag. Just nu går det också att se hur mycket transporter som behövs för att förse alla i riskgruppen för covid-19 med dagligvaror.

Liv Edström

Arbetar med tillgänglighet till kommersiell service, och handlar så mycket som möjligt i de butiker hon vill ha kvar.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Behandling av personuppgifter

    Om du fyller i personuppgifter i kommentaren så sparas de hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.