Tillväxtverket
Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf på scen på Industridagen i Sandviken 2019.

En dag om det livslånga lärandet i industrin

Det livslånga lärandet. Att lära för livet. Vi pratar om det och har gjort det länge, men vad händer i praktiken? Och hur agerar framgångsrika företag för att ligga i framkant? Årets tema för Industridagen var just det livslånga lärandet.

Hur kan vi underlätta för anställda i industrin att löpande lära nytt och uppgradera sina befintliga kunskaper och färdigheter? Nära 600 deltagare på Industridagen i Sandviken diskuterade dessa frågor ur tre aspekter i ett gigantiskt arbetsmöte under eftermiddagen:

 1. System, regler och uppdrag – vad borde gå att göra?
 2. Hur stärker vi möjligheterna till livslångt lärande hos små och medelstora företag?
 3. Individen och livslångt lärande – vad kan vi göra för att underlätta?

Tre konkreta förslag för att underlätta det livslånga lärandet

Efter arbetsmötet överlämnade IF Metalls Marie Nilsson och Teknikföretagens Klas Wåhlberg tre förslag till statsminister Stefan Löfven, som tog emot dem på scen:

 • Tydligare uppdrag för livslångt lärande för högskolor och YH
  Ge högskolor och yrkeshögskolor ett tydligare uppdrag att bidra med kurser för det livslånga lärandet, med tillhörande ekonomiska resurser. En bieffekt skulle vara att förbättra kontakten mellan lärosäten och näringslivet.
 • Inför ett KUT(kompetensutvecklings)–avdrag
  Med möjlighet att dra av kostnaderna för medarbetarna i små och medelstora företag och att investera i sina medarbetare. Utbildningarna bör ges på rimligt avstånd eller digitalt.
 • Öka flexibiliteten i utbildningssystemet
  Genom korta och flexibla utbildningar och moduler ges fler möjligheten att utbilda sig utan att behöva ta ledigt från jobbet.

Förutom statministern medverkade även näringsminister Ibrahim Baylan, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen på scen. Det signalerar om något hur politiken ser på industrins betydelse för Sveriges konkurrenskraft och framtid!!

Företagsexempel som inspirerar

Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf presenterade goda exempel på små industriföretag som lyckas väl med att förnya sig i en omvärld i ständig rörelse. Ofta handlar det om förhållningssätt och medvetna strategier hos ledningen i företagen men också om nyfikenhet och en vilja att prova nytt och hela tiden utvecklas och bli bättre i sin affär och verksamhet. Det är viktigt att kunna jonglera globalisering, digitalisering, kompetensutveckling, digitalisering och innovation – på en och samma gång!

"Det är viktigt att kunna jonglera globalisering, digitalisering, kompetensutveckling, digitalisering och innovation – på en och samma gång!"

Ett exempel är Gnosjö Automatsvarvning, ett familjeföretag som värnar om sin bygd men tänker och agerar globalt och långsiktigt. Med vd Linda Fransson i spetsen jobbar de med digitalisering, kompetensförsörjning, kompetensutveckling, branschvalidering, innovation och hållbarhet – parallellt och samtidigt. Just nu jobbar de exempelvis tillsammans med Chalmers för att undersöka om det går att byta ut skäroljan i maskinerna mot vegetabilisk olja.

Lundqvist Trävaru är ett annat familjeföretag strax utanför Piteå med runt 30 anställda. Med vd Samuel Holmström har företaget utvecklat sin affärsmodell med hjälp av digitalisering inom en traditionell bransch, byggbranschen. Kunder designar sitt bygge online och får offert och ritning direkt. Detta har resulterat i en stark tillväxt för företaget, snabbare processer och effektivare arbetssätt. Och att det är roligare på jobbet!

En nyckel till framgångarna för Munkforssågar i Värmland är ett aktivt arbete med lean. Vd Pernilla Melén menar att lean är en förutsättning för konkurrenskraft, eftersom det innebär ett brett lärande i organisationen. Kunskaperna finns spridda hos många, vilket innebär minskad sårbarhet och ökad delaktighet hos de anställda.

Aktiva högskolor bidrar till regionens utveckling

Projektet Semaforen drivs av Region Gävleborg och handlar om att utgå från företagens behov för att undvika kompetensbrist i företagen. Högskolan i Gävle har, i samarbete med Luleå tekniska högskola, utvecklat en ny utbildning i automation som kan ges oberoende av tid och rum.

Ett annat gott exempel är KTP-projektet, som drivs av Högskolan Dalarna. I projektet har omkring 50 företag tagit in en nyutexaminerad ingenjör för att lösa ett problem. Med en akademiker i företaget stärker företaget sin strategiska förmåga – flera i företaget måste lära om och lära nytt, inte minst när det gäller digitalisering.

System för livslångt lärande

Det finns mycket att lära av pionjärerna. I industrin finns det många stora och små företag som är villiga att trampa upp nya stigar med hjälp av digitalisering och smarta lösningar kring sin kompetensförsörjning. Men det ställer också krav på oss myndigheter och andra företagsfrämjande aktörer – vi måste också hänga med så att företagen får rimliga förutsättningar och ett system som underlättar för livslångt lärande för företag och individer.

Mer om Industridagen
Industridagen i Sandviken arrangeras regelbundet av Industrirådet, i år den 30 september i samarbete med Region Gävleborg, Högskolan i Gävle, Sandvik och Tillväxtverket. Läs mer om Industridagen 2019. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se kortfilm från Industridagen 2019 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om företag och projekt
Läs om Gnosjö Automatsvarvning
Se film om Lundqvist Trävaru Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se film om KTP-projektet

Om Smart industri

Tillväxtverket bidrar till förnyelse i industrin. Tillsammans med regionerna fokuserar vi på tre stora utmaningar för svensk industri: att ta vara på digitaliseringens möjligheter, att öka tillgången till rätt kompetens och en hållbar produktion. Insatserna är en del av Smart industri, Sveriges nyindustrialiseringsstrategi.

Läs mer om våra insatser inom Smart industri.

Hur gör andra?

Läs våra artiklar och se våra filmer om inspirerande företag som kommit långt i sin digitalisering.

Gunilla Thorstensson

Gunilla Thorstensson

Projektledare för Tillväxtverkets samlade arbete med smart industri och olika entreprenörskapsfrågor.

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Behandling av personuppgifter

  Om du fyller i personuppgifter i kommentaren så sparas de hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.