Tillväxtverket

Sociala företag + fastighets­­bolag = Sant

När Byggvesta planerade för sina nya bostäder ville de göra något extra för att skapa god stämning och en trygg miljö i området. Då föddes Yalla Rinkeby!

Tillsammans med de boende började de planera för en verksamhet som både skulle bli en mötesplats och ett företag där kvinnor kan utveckla sitt entreprenörskap.

Yalla Rinkeby - catering och nytt café

Hos Yalla Rinkeby doftar det kryddor, god mat och liv! Här huserar kvinnor från hela världen som jobbar med catering. Snart ska de öppna ett sprillans nytt café på Rinkebystråket också.

Jag kom i kontakt med Byggvesta och Yalla Rinkeby första gången för några år sedan då planeringen var i sin linda. Då fanns det fortfarande många frågetecken och det var osäkert om och hur man skulle lyckas med sitt mål att skapa ett socialt företag.

Det har verkligen varit roligt att få följa utvecklingen från projektstadiet till proffsigt cateringföretag. Idag har Yalla Rinkeby flera anställda och cirka 15 personer är sysselsatta totalt. Många av kvinnorna har aldrig haft ett jobb i Sverige. Nu producerar de och säljer kryddblandningar, müsli och chilisåser, men är mest kända för sina fantastiska bufféer.

Snart flytt till Byggvestas nya lokaler

Snart kommer de att flytta in i nya lokaler som Byggvesta har planerat in i sina nya fastigheter. Tack vare samarbetet mellan Yalla och Byggvesta har det sociala företaget också fått många kontakter med andra företag. Både kunder till cateringversksamheten och till företag som samarbetar för att utveckla cafélokalen. Det är verkligen win-win för alla parter. För mig är det så kul att se att fastighetsbranschen och andra företagare börjar förstå vilken nytta det har av sociala företag. De är inte bara en del i deras CSR-arbete utan ger också nya kontakter, möjligheter att rekrytera engagerade medarbetare och en trygg förankring i lokalsamhället.

När vi från Tillväxtverket nyligen hade ett möte hos Yalla Rinkeby fick vi tillfälle att njuta både av den goda maten och av stämningen. Jag hoppas att det blir fler gånger och att många andra kommer att bli kunder hos Yalla Rinkeby.

Se filmen om samarbetet

Vill du veta mer om Byggvestas och Yalla Rinkebys samarbete?
Se filmen

Eva Carlsson

Eva Carlsson

Arbetar med socialt företagande på Tillväxtverket och ansvarade tidigare för regeringsuppdraget att öka sysselsättningen i arbetsintegrerande sociala företag, ASF 2016-2018.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Behandling av personuppgifter

    Om du fyller i personuppgifter i kommentaren så sparas de hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.