Tillväxtverket
Kvinna kör bil

Skarpt läge i landsbygds­uppdrag

Så har vi äntligen fått de efterlängtade beskeden av regeringen. I och med ändringsbudgeten har Tillväxtverket nu både mandat och möjlighet att genomföra insatser som sedan tidigare planerats inom ramen för En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder.

I korthet handlar det om att stärka konkurrenskraften hos företag på landsbygderna och att tillsammans med andra myndigheter utveckla metoder som bidrar till att landsbygdssäkra deras beslut och processer.

Utöver detta har Tillväxtverket en särskild roll att driva på landsbygdspolitiken som helhet. I det ligger bland annat att ta fram indikatorer för att mäta utvecklingen, bygga smarta strukturer för samverkan, arbeta med så kallad policyutveckling och, möjligtvis, låta en koordinator skriva den här typen av inlägg.

Förhoppningar och misstro

Under det senaste halvåret har jag pratat landsbygdsfrågor med myndigheter, ideella organisationer, vänner, departement, regioner, länsstyrelser, kollegor och en hel massa andra. Det överväldigande intrycket är att det finns stora förhoppningar på att det är nu det händer. Härdade byråkrater har suttit vaksamma som rävar i dagsljus när de tagit del av den nya politiken och dess intentioner.

Ett nästan lika starkt intryck är att det är bråttom, att det finns en massa otålighet, till och med misstro. Att den eld som de 75 förslagen i den parlamentariska landsbygdskommittén tände nu falnar.

Långsiktiga effekter

Som myndighetsanställd ska en antagligen passa sig för att lova saker utan en gedigen beredning i bagaget. Men, jag lovar redan nu att vi inte kommer att infria alla förväntningar. Inte för att dom inte är berättigade. Mer för att jag är medveten om de starka koncentrationstendenser vi har i ekonomin och dess långsiktiga effekter på bland annat boendemönster och, för all del, det utbredda urbana tolkningsföreträde som både vi och andra myndigheter upprätthåller. Det är tuffa utmaningar att komma tillrätta med.

Mer kan bli bättre

Samtidigt är jag övertygad om att de uppdrag Tillväxtverket nu har kommer att göra skillnad. Det finns verkligen möjligheter för myndigheter att bättre synliggöra vilka effekter dess verksamhet får i olika typer av geografier, och förhoppningsvis fatta bättre beslut som följd. Jag är också övertygad om att våra insatser som vänder sig till företag i landsbygderna kommer att leda till att deras konkurrenskraft ökar. Mer kan göras bättre, mycket kan göras bra. Om det räcker för att vända utvecklingen? Inte en aning.

Stärka systemet

Under arbetstid tänker jag att det blir av avgörande betydelse att stärka systemet som helhet, att alla delar i det så kallade flernivåsystemet levererar, vilket i sin tur betyder att faktorer som mandat, roller och styrningsfrågor kommer att få stor betydelse.

Efter arbetstid tänker jag att vi måste lyckas. Om inte vända utvecklingen så åtminstone vara en positiv kraft som ger hopp. Den där sprickan som verkar uppstå någonstans vid den nedlagda skolan kan omöjligtvis leda till något gott. Beroendet mellan våra landsbygder och städer är i grunden lika självklart som bandet mellan mina tonåringar och deras telefoner. Ibland verkar vi helt glömma det.

Så, låt det börja.

Klas Fritzon, koordinator för landsbygdsuppdragen

Fakta om uppdragen

Uppdragen som Tillväxtverket nu fått har sitt ursprung i de 75 förslag som den parlamentariska landsbygdskommittén la fram under 2016. De förslagen bearbetades sedan politiskt av regeringen vilket resulterade i propositionen En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder under 2017. Propositionen resulterade därefter bland annat i uppdrag till Tillväxtverket under 2018 – med bakgrund av den utdragna regeringsbildningen är det först i och med ändringsbudgeten 10 april 2019 som regeringen nu fattat sina slutliga beslut att tillsätta resurser och gå vidare med uppdragen.

Klas Fritzon

Koordinator för landsbygdsuppdrag. För att lyckas i rollen lyfter Klas fram det stora beroendet av andra. Det är tillsammans vi gör skillnad, hävdar han på gränsen till tröttsamt ofta.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Behandling av personuppgifter

    Om du fyller i personuppgifter i kommentaren så sparas de hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.