Tillväxtverket

Fullt med folk som vill prata industri på Smart industri-dagarna

Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf och Gunilla Thorstensson, koordinator för Smart industri står framför hela gänget som samlats för att vara med på Smart industridagarna.

Det blev två intensiva dagar om Smart industri på Tillväxtverket den 6–7 februari. Över 90 externa deltagare lyssnade på intressanta föreläsare och deltog i diskussioner och workshops.

Varje år bjuder vi in alla involverade i arbetet med Smart industri till ett fysiskt möte. Att det personliga mötet behövs trots alla digitala möjligheter är tydligt. Eller så är det just därför. IUC Norr möter Region Skåne. Luleå Tekniska universitet möter Almi. En cross-over som möjliggör nya kontakter, idéer och lösningar. Eftersom flera aktörer är engagerade i flera uppdrag inom Smart industri, är det samtidigt till nytta för alla att vi på Tillväxtverket bjuder in till ett större möte en gång om året. Alltså utöver de ERFA-träffar som behövs under själva genomförandet av varje uppdrag för att dela idéer, erfarenheter och lärdomar bland projektledarna.

Många syften som sammanfaller

I år blev också en bra tajming för de uppdrag som sätter igång, fortsätter eller avslutas. Exempelvis var det kickoff för det uppskalade uppdraget Smart industri i regionerna 2.0. De 19 nyss beslutade projekten i programmet ”pitchade” inför en panel för finslipning inför deras projektstart. Projekten avslutas i slutet av 2020.

Uppdraget Samverkan skola – industri hade en avslutande erfarenhetsträff för att sätta lyset på resultat och lärdomar av arbetet i projekten. Några projekt inom Samverkan skola – industri får en fortsättning i Smart industri i regionerna 2.0, medan flera regioner tar vidare arbetet med industrins långsiktiga kompetensförsörjning och insatser för att brygga samman skola och industriföretag på andra sätt.

Engagerade i arbetet med Robotlyftet, Digitaliseringslyftet och Strategisk kompetensförsörjning hade en gemensam eftermiddag med fokus på samtal och diskussioner om hur vi kan nå ut till företagen på ett tydligare och mer samlat sätt. Det blev också tydligt att varje projekt måste se till det enskilda företagets behov och föreslå den insats som passar företaget bäst, även om det inte innebär att företaget deltar i projektet man själv driver. Det kräver en helhetssyn som inte är fullständigt självklar för alla, men det är dit vi behöver komma.

Vinnaren i IVA:s företagstävling

Vi fick även lyssna till Mikael Axelsson, vd på Garantell och vinnare i årets upplaga av IVA:s företagstävling, reflektera över företagets digitaliseringsresa. Garantell finns i Värnamo och har gjort en imponerande förflyttning i sitt digitaliseringsarbete. Alla delar av verksamheten – från lager, styrning av produktion till distribution i många länder – har integrerats och effektiviseras.

Andra uppskattade inslag var Hans Olofsson, Senior Advisor på Scania, som berättade vad ett stort globalt företag förväntar sig när det gäller digitalisering från sina underleverantörer. Gustav Stenbeck tog med oss på en resa om hållbarhet och vad det innebär för industrin. Även ett gäng workshops var välbesökta och uppskattade, inte minst Tillväxt Motala och hur de jobbar samlat i kommunen för att locka unga till industrin. Och Luleå tekniska universitet, som driver olika forskningsprojekt om industrins digitalisering.

Vi ses nästa år!

Om Smart industri

Tillväxtverket bidrar till förnyelse i industrin. Tillsammans med regionerna fokuserar vi på tre stora utmaningar för svensk industri: att ta vara på digitaliseringens möjligheter, att öka tillgången till rätt kompetens och en hållbar produktion. Insatserna är en del av Smart industri, Sveriges nyindustrialiseringsstrategi.

Läs mer om våra insatser inom Smart industri.

Läs mer om Garantell, ett inspirerande företagsexempel och vinnare i IVA:s företagstävling 2018. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du delta i en Kickstart? Anmäl ditt intresse för Kickstart Digitalisering. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gunilla Thorstensson

Gunilla Thorstensson

Projektledare för Tillväxtverkets samlade arbete med smart industri och olika entreprenörskapsfrågor.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Behandling av personuppgifter

    Om du fyller i personuppgifter i kommentaren så sparas de hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.