Tillväxtverket
tjej som målar

Ge plats på scen – Tillväxtverket på Folk och kultur

Trots is och slask på Eskilstunas gator var det mycket folk på konventet Folk och kultur 2019 i Munktellstaden. Jag var med på ett av Tillväxtverkets seminarier för att presentera en rapport som Klas Rabe, Daniel Thuresson och jag precis blivit klara med.

Rapporten är en del av enkätundersökningen Företagens villkor och verklighet och för första gången är det nu möjligt att jämföra de kulturella och kreativa företagens svar över tid. I rapporten Ge plats på scen! Kulturföretagen vill växa kan vi se att företagen har unikt starka möjligheter att växa, men också upplever större hinder än andra företag.

Extra glädjande är att kulturföretagen har ett digitalt försprång inom viktiga områden. De är inte så beroende av fysisk produktion eller en viss plats och exporterar därför oftare än genomsnittet företag. En rekommendation i rapporten är att stärka kulturföretagens förmåga att arbeta strategiskt med sina immateriella tillgångar.

Min kollega Sigrid Hedin höll i ett tankeväckande panelsamtal om rapporten. Eva Månsson från Konstnärernas riksorganisation var överraskad över företagens starka framtidstro. Hon tyckte att det viktiga framåt är att stötta konstnärernas egna initiativ och den samverkan som redan sker. Erik Peurell från Kulturanalys sa att myndigheten kommer ha nytta av Tillväxtverkets rapport i sin kommande analys av kopplingen mellan olika utbildningar och yrken inom kultursektorn. Mikael Palo från Region Sörmland såg även att rapporten är av betydelse för regionernas arbete och mer går att göra för att koppla samman kultur med näringslivsutveckling. Dock får vi inte glömma bort att kultur är kärnan i denna typ av företag.

Om du vill läsa mer om resultat och rekommendationer, hittar du här rapporten: Ge plats på scen! Kulturföretagen vill växa.

Och här kan du lyssna på en intervju i Kulturnytt i P1 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som besökte konventet.

Therese Wallqvister

Therese Wallqvister

Analytiker på analysenheten

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Behandling av personuppgifter

    Om du fyller i personuppgifter i kommentaren så sparas de hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.