Tillväxtverket
Kvinna och man arbetar tillsammans i ett bageri.

Allt fler jobbar i arbetsintegrerande sociala företag!

Idag på kanelbullens dag kan vi konstatera att det jäser bland de arbetsintegrerande sociala företagen. Tack vare ny statistik ser vi att allt fler arbetar i den här typen av företag. En otroligt välkommen nyhet eftersom de lyckas med något som många andra inte kan. Att erbjuda efterfrågade tjänster och produkter och samtidigt lotsa människor som inte haft något jobb att gå till under lång tid, in i arbetslivet igen.

Att de arbetsintegrerande sociala företagen gör nytta både för samhälle och individ har varit tydligt länge för oss som jobbar nära dem. Men det har varit svårt att få fram statistik som svart på vitt visar vilka fina resultat företagen gör när det gäller att integrera människor på arbetsmarknaden.

Fler än vi trodde arbetar i arbetsintegrerande sociala företag

Nu har vi med hjälp av Statistiska Centralbyrån, SCB tagit fram statistik som visar att många fler får en inkomst från företagen än vad vi tidigare har trott. SCB har sammanställt uppgifter om arbetsintegrerande sociala företag som har registrerat sig på webbplatsen sofisam.se.

Den nya statistiken visar att drygt 6 000 personer arbetat i de 350 företagen, under  2016. Det är nästan dubbelt så många som vi fått fram när vi frågat företagen själva. Företagen har angett antalet anställda den dagen vi frågat. Det betyder att ännu fler kan ha fått en anställning eller ett uppdrag att skriva in på sitt CV under året.

Hög andel med eftergymnasial utbildning

Av de som arbetar i företagen hade nästan 30 procent en eftergymnasial utbildning och 28 procent utländsk bakgrund, vilket är sju procent högre jämfört med hela arbetsmarknaden.

Det här visar att trots att i stort sett alla som anställs i företagen har tidigare erfarenheter av att vara arbetslösa under längre perioder så är många välutbildade. Det visar också att de sociala företagen erbjuder en möjlighet för den som haft extra svårt att hitta jobb. En reflektion är att en längre utbildning inte alltid skyddar mot långtidsarbetslöshet. Vem som helst kan drabbas av sjukdom, olyckshändelser, sorger och bedrövelser. Därför behövs arbetsplatser som både erbjuder efterfrågade tjänster och produkter och möjligheten för de anställda att arbeta 100 procent av sin förmåga. Den ekvationen klarar de arbetsintegrerande sociala företagen.

Jag köper min kanelbulle i ett företag som gör samhällsnytta

Arbetsintegrerande sociala företag är en väg tillbaka till arbete för många människor. I de företagen får många möjligheten att återupprätta sitt självförtroende och hitta tillbaka till sin kompetens. De kan utvecklas, bidra och bli en tillgång för vilket företag som helst. Visst är det fantastiskt! Därför tänker jag nu gå och köpa min kanelbulle i ett arbetsintegrerande socialt företag. Det blir en extra god bulle!

Gör det du också!

Hitta sociala företag på sofisam.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ny statistik om arbetsintegrerande sociala företaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Eva Carlsson

Eva Carlsson

Arbetar med socialt företagande på Tillväxtverket och ansvarade tidigare för regeringsuppdraget att öka sysselsättningen i arbetsintegrerande sociala företag, ASF 2016-2018.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Behandling av personuppgifter

    Om du fyller i personuppgifter i kommentaren så sparas de hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.