Tillväxtverket
Fat med smoothies och mackor

Nu är rätt tid att tänka framtidsmat

Denna sommar sätter så tydligt mat på agendan. Men det handlar ju inte om en enstaka vädersommar, utan om klimat och försvunna arter som faktiskt gör vår överlevnad skör. Nu är verkligen rätt tid att prata om mat som möjliggörare.

Jag ordnade ett möte på Gotland härförleden. Sånt tycker jag är roligt. Spänstiga talare på scen, lokalen en upplevelse och så en frukost som gör att folk får anledning att börja prata med varandra.

Med frukosten ville jag visa vad vi på Tillväxtverket jobbar med. Innovation och företagande, till exempel. Och hållbarhet på tre ben. Att klara företaget över tid (ekonomiskt hållbar), att ha en bred och öppen arbetsmarknad (socialt hållbar) och att företagen är framtidshållbara när det gäller miljö och natur (ekologiskt hållbara).

Så jag ville komponera en frukost som smakade av allt detta och frågade om råd. Ringde Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen och hållbarhetsexperter. Vilken rolig fråga sa de och gav tips jag hade stor glädje av. Ett sådant var: Servera fullkornsbröd, det mättar länge. Det är en hållbarhetstanke jag gillar. Ett annat var: Hitta nya oväntade proteinkällor, som jäst. Här är mycket nytt på gång.

Vi måste tänka mer än klimatsmart

Nästan alla sa också: Servera en rakt igenom vegetarisk frukost. Men där höll jag faktiskt inte med. Klimatsmart, ja säkert. Men det finns så många fler miljödimensioner. Biologisk mångfald till exempel. Att se till att det finns bin i våra marker nu och framöver som pollinerar framtidens mat. Där har en betad artrik hage långt mycket mer att erbjuda än ett sojafält. Därför behöver vi kor och får som betar bort arter som lätt tar över och istället ger plats för arter som serverar bin deras frukost. Betesdjur trampar också upp jordblottor som är livsnödvändiga för binas fortplantning och därmed för många av framtidens företagare. Och matätare.

Att ta tillvara mat som annars slängs eller förfars är också helt rätt för en hållbarhetsfrukost. Många företagare har fångat upp det kasserade som affärsidé och skapar nya värden och det är verkligen något som det är lätt att bli inspirerad av.

Platsen är också intressant. Vi var på Gotland. I Östersjön. En Östersjö alltmer illa grönblommande i bästa badvädret eftersom det finns för mycket näringsämnen i vattnet. Men det finns grödor som är superbra på att fånga upp kväve och det är baljväxter. Bönor och ärter till exempel.

Vi måste tänka mer vattensmart

Vattenfrågan blir större och större för varje år som går. Sverige har varit relativt förskonat i denna fråga, men om man ser det globalt är vattenbrist en realitet att förhålla sig till för många länder, och värre kommer det bli. Och vissa grödor bidrar till uttorkning extra mycket. Därför fanns ingen mandel eller avokado på vårt frukostbord. Och kaffet var ekologiskt skuggkaffe, plockat av arbetare med schyssta villkor. Kaffet odlas ihop med andra grödor och tål därför torka bättre och behöver inte extra bevattning. Dessa odlingssätt har framtiden för sig i den varmare och torrare framtid vi vet kommer.

I år har vi blivit smärtsamt medvetna om hur tydligt väder och mat hänger ihop, och att vi som köper mat har en påverkan som sträcker sig långt utanför dagens middag. Vi måste på allvar titta på matens avtryck, både när det gäller klimat och ekosystemtjänster för att bygga en robustare matframtid. Denna vädersommar har också riktat ljuset mot företagare som är nyckeln till framtidens middagar, nämligen jordbrukare, nytänkare och innovatörer.

För bin, bönder och Östersjöns skull

Vad hamnade till sist på vår meny? Jo, förutom ett spännande scensamtal: Skuggkaffe, ekomjölk och honung (för vattnet och binas skull). Till det tatillvaradricka äppelmust och blåbärssmoothie med b-jäst (för innovationens skull). Mackorna var fullkorn med ärthummus och gotländsk lammkorv (för bina, bönderna och Östersjöns skull).

På Twitter gick att läsa från en deltagare: ”Lyckan när man tror sig få gratis avocadomacka på #framtidensföretagande men det är egentligen baljväxter. You got me!”

Vi har mat på agendan

Flera EU-projekt arbetar med frågor kring hållbarare mat, till exempel Matlust i Södertälje och projektet Creative region of Gastronomy i Jämtland. Tillväxtverket har hand om satsningen Hållbara Gotland, där vissa av projekten handlar om hållbarare matproduktion. Tillväxtverket stödjer också arbetet med Sweden Food Arenalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som samlar forskning och innovation för en livsmedelssektor i världsklass.

Läs också gärna mer om vårt hållbarhetsarbete.

Cecilia Bertilsson

Cecilia Bertilsson

Cecilia Bertilsson är kommunikatör på Tillväxtverket, bland annat för hållbarhetsfrågor. Hon är biolog och har drivit ett kafé i Borgholm.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Behandling av personuppgifter

    Om du fyller i personuppgifter i kommentaren så sparas de hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.