Tillväxtverket
Klädställning med massor av kläder, kvinna bläddrar och man syr. Kan vara en teater

Företagsamhet finns på oanade ställen

Det finns inte några särskilda landsbygdsföretag. Det finns företag på landsbygden. Och ibland kan de skapas i sammanhang som man inte riktigt räknar med. Jag tänker på Docksta bordtennisklubb i Docksta utanför Örnsköldsvik. Klubben har startat 14 företag som den sålt vidare.

Föreningen började med sitt föreningshus som de byggde ut för att en företagare ville hyra lokaler i huset. Sedan togs flera initiativ som var viktiga för att skapa en attraktiv plats för både boende och besökare. Det handlar om verksamheter inom event, bostäder, vård, skola och turism. Docksta bordtennisklubb är möjligen unik i sitt serieentreprenörskap som förening. Och det handlar inte bara om att våga och vilja, det måste finnas förutsättningar för att även kunna. Att ta steget från enbart föreningsaktiviteter och sedan ha pengar i kassan att betala stora satsningar för är inte samma sak för en förening som för större organisationer.

Föreningar är vana att ta saken i egna händer

För mig är det naturligt att vill du få något gjort så får du se till att det händer själv. Jag är uppvuxen med föreningslivet och har själv varit kassör i den lokala tangoföreningen som arrangerat 27 tangofestivaler med 170 deltagare från hela Skandinavien, för det krävs att alla i en liten föreningen bidrar. Jag vet vad föreningar kan åstadkomma helt utan inblandning av offentliga aktörer, men det finns utrymme för mer utvecklingskraft. I och med att jag jobbar på Tillväxtverket så ser jag hur mycket potential vi offentliga aktörer på nationell, regional och kommunal nivå har tillsammans med det civila samhället.

Det civila samhället skapar ovärderliga värden för en plats

Det civila samhället kan samla människor, skapa engagemang, förankring av insatser och uppmärksamma de förutsättningar som skapar trivsel på en plats för att bo, arbeta och leva. Engagemanget från det civila samhället under asylhösten 2015 var till exempel ovärderligt. Det engagemanget och den drivkraften har vi offentliga aktörer en skyldighet att ta vara på och inse värdet av.

Möt det civila samhället på mötesplatser som redan finns

Så använd de arrangerade mötesplatser som redan finns; till exempel var Landsbygdsriksdagen som ordnades den 18-20 maj i Örnsköldsvik en sådan, som samlade 750 deltagare från civila samhället på landsbygden från hela landet. Som en nationell myndighet med regional närvaro vill Tillväxtverket ta vara på den här möjligheten. Och det kan vi bli fler som gör. Hur står det till med din organisation? Är ni på rätt arenor?

Tillväxtverket hanterar på regeringens uppdrag verksamhetsbidrag till, och för dialog med, Hela Sverige ska leva och Skärgårdarnas riksförbund. Ideella organisationer och ekonomiska föreningar kan söka utvecklingsmedel i de utlysningar vi har, så länge organisationen och projektverksamheten uppfyller kraven.

Camilla Karlsson

Camilla Karlsson

Arbetar på enheten för regional näringslivsutveckling främst med frågor kring kompetensförsörjning. Statsanställd föreningsmänniska som behöver både stad och land.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Behandling av personuppgifter

    Om du fyller i personuppgifter i kommentaren så sparas de hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.