
Att mötas för en konkurrenskraftig industri
Möten mellan människor är viktigt även i näringspolitik. Vi behöver mötesplatser och träffas ibland för att diskutera de utmaningar som är viktiga för företagen och deras konkurrenskraft. För många industriföretag handlar det ofta om kompetensförsörjning på kort och lång sikt. Och att ta vara på digitaliseringens möjligheter för att bli effektivare och smartare.
Den 8-9 februari bjöd vi in till mötet Tema Smart industri. Drygt 80 personer från hela landet deltog med fullt fokus på industrin och de möjligheter som finns i Smart industri, regeringens nyindustrialiseringsstrategi. Det är när det blir en kritisk massa av kunskap och engagemang hos olika aktörer som jobbar med att främja näringslivets konkurrenskraft runt om i landet som förändringskraften blir tillräckligt stark.
Robotlyftet
Vi jobbar sedan 2016 med fem regeringsuppdrag. Det är många runt om i landet som är involverade i Digitaliseringslyftet, Smart industri i regionerna och övriga uppdrag. De regionalt utvecklingsansvariga, Teknikföretagen, IF Metall, IUC, Swerea, RISE, Almi och flera andra organisationer genomför insatser till nytta för företagen.
I slutet av januari fick vi två nya regeringsuppdrag. Det ena heter Robotlyftet och handlar om att öka kunskapen om automation/robotisering och att öka automationsgraden i små och medelstora industriföretag. Det andra är en fortsättning på Smart industri i regionerna, där regionernas engagemang är helt avgörande. På mötet fick vi fick också en inblick i hur man jobbar med industrin i andra länder. Vi är inte ensamma i världen med att se de små och medelstora industriföretagen som avgörande för vårt lands fortsatta konkurrenskraft.
Ny fakta om industrin
Vi släppte också en ny rapport från Företagens villkor och verklighet 2017, en temarapport om industrin - Innovativ industri som vill växa. Den visar att de små och medelstora industriföretagen ser optimistiskt på sin framtid. Ett problem är dock tillgången till arbetskraft. De små industriföretagen vill anställa men hittar inte folk. Och industriföretagen är mer spridda i landet än de flesta andra branscher och därför mer beroende av tillgång till bostäder, god infrastruktur och annat som skapar goda livsvillkor för människor.
En ny affärsmodell
En höjdpunkt var också Samuel Holmström, vd vid Lundqvist Trävaru i Piteå. Han föreläste om hur digitaliseringen har lett till en helt ny affärsmodell för företaget. Det var inspirerande och lärorikt att se vad som kan hända när spelutveckling möter en traditionell bransch. Det blir något helt nytt!
%20gruppdiskussion_2.png)
Nätverk och kunskap
Det är ny kunskap, nya kontakter och den goda stämningen jag bär med mig från mötet i förra veckan. Jag har läst någonstans att man inte alltid minns vad folk säger och gör men man minns vad andra får en att känna. Kraften till förändring fanns på Västgötagatan – i mötet mellan de som tror på industrins framtid och som annars inte hade träffats.
Läs mer:
Nya Smart industri-uppdrag
Arbetet med Smart industri i regionerna fortsätter (90 mkr under 2018-2020)
Robotlyftet (110 mkr under 2018-2021)
Företagens villkor och verklighet - temarapport om industrin:
Innovativ industri som vill växa
Blogg om Lundqvist Trävaru
Och vinnaren är...ett innovativt trävaruföretag
Artiklar om goda exempel
Emballator Lagan Plast som effektiviserat sin produktion genom lean

Gunilla Thorstensson
Projektledare för Tillväxtverkets samlade arbete med smart industri och olika entreprenörskapsfrågor.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Kommentarer