Tillväxtverket
Tre personer står på en scen och pratar

Och vinnaren är…

ett innovativt trävaruföretag!

Lundqvist Trävaru vann IVAs företagstävling Smart industri. Digitalisering och gamification heter nycklarna till vinsten, företagets framgångar och den helt nya affärsmodellen. Tillväxtverket finansierar IVAs företagstävling Smart industri, i syfte att synliggöra företag som ligger i framkant.

Utmana en hel bransch

Vd Samuel Holmström och vice vd Jens Lundqvist, två stolta norrlänningar från Piteå, tog den första februari 2018 emot priset i form av en kunskapsresa till Tyskland. Företaget har gått från att vara traditionell tillverkande trävaruindustri till att syssla med teknik, logistik och försäljning. Målet är att förändra hela byggbranschen.

Magik i mötet mellan företag och akademi

Det hände något magiskt i mötet mellan det 80-åriga företaget och spelutvecklande studenter från Luleå Tekniska Universitet. Jens Lundqvist farfar startade företaget, ett sågverk som hyvlade plank. Nu är det ett framtidsföretag som möter kunderna i deras behov av byggnader, i nuläget mest garage, stall och fritidshus. Utifrån en 3D-verktyg kan kunden själv på fem minuter vid datorn skapa sig sin byggnad, få ritningar och exakt pris. Det var en process som tidigare kunde ta flera veckor med risk för många missförstånd på vägen till slutlig affär. Och det lönar sig – sedan 2014 har företagets omsättning stigit med 30 procent per år.

Nyckeln är digitalisering

Det är verkligen en fascinerade digital transformation som företaget är mitt uppe i. För Jens och Samuel handlar det om att hitta lösningar som är pedagogiska och effektiva för kunden. Samtidigt har de tillsammans skapat en mycket rolig och spännande arbetsplats för sig själva och sina anställda. Ett företag som är en fantastisk förebild för andra företag som funderar hur de ska komma igång med sitt digitaliseringsarbete.

Tänd lampan

Min mycket kloka kollega Björn Langbeck sa igår i samband med prisutdelningen:

- När man kommer in i ett mörkt rum måste man först tända ljuset för att kunna se någonting.

Ett bra sätt för industriföretag att komma igång med ett digitaliseringsprojekt är att hänga med på en Kickstartlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som äger rum runt om i landet. Det ger en bra inblick i vad digitalisering handlar om. Kickstart finansieras av Tillväxtverket via Digitaliseringslyftet. Bakom Kickstart står Teknikföretagen i samarbete med IF Metall och RISE: Gå en Kickstart och tänd företagets digitaliseringslampa!

Juryns motivering:

Genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter har Lundqvist Trävaru utvecklat sitt kunderbjudande och gått från att erbjuda trävaror till att sälja färdiga byggnader. Med sin affärsmodell utmanar man därmed en av våra mest traditionella branscher–bygg. Detta har blivit möjligt när bygg mött gaming i ett nära samarbete mellan företag och akademi.

Läs mer:

Lundqvist Trävarulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om vinnaren, övriga finalister och tävlingen i IVAs rapport.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Anmäl ditt företag till en Kickstartlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om Tillväxtverkets insatser för små och medelstora industriföretag.

Tipsa oss om andra företag som ligger i framkantlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gunilla Thorstensson

Gunilla Thorstensson

Projektledare för Tillväxtverkets samlade arbete med smart industri och olika entreprenörskapsfrågor.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Behandling av personuppgifter

    Om du fyller i personuppgifter i kommentaren så sparas de hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.