Tillväxtverket
Person med VR-glasögon.

Bild från www.industrinatten.se. Fotograf: Laimonis Brakss

Samverkan nyckeln för att locka unga till industrin

Många ungdomar har ingen tydlig bild om vad industrin är och vilka möjligheter till arbeten som finns inom industrin. Det vill vi ändra på.

Majoriteten av högstadieelever väljer inte industritekniska utbildningarna när det är dags för gymnasievalet, samtidigt som industrin i Sverige de kommande åren kommer att behöva anställa tusentals nya medarbetare. 

2016 fick Tillväxtverket uppdraget att främja och stimulera samverkansformer med målet att locka unga till industrin. Just nu finansierar Tillväxtverket sex projekt inom detta uppdrag, två exempel är Industrinatten i Göteborg samt Teknikdemokrati i Halmstad/Varberg.

Företagssafari Halmstad

Den 23 november hade jag förmånen att vara med på företagssafari i Halmstad, som är en del av projektet Teknikdemokrati i Halmstad/Varberg. Företagssafari riktar sig till lärare och studie och yrkesvägledare och målet är att de ska bekanta sig med regionens företag, så de kan planera och prioritera studiebesök vid dessa företag.

Första besöket var på företaget Phonak som arbetar med att ta fram hjälpmedel för personer med hörselnedsättning. Företagets mål är att bidra till en värld där alla kan höra och leva ett liv utan begräsningar. Phonak upplever, likt många andra industriföretag att det finns utmaningar i att hitta personer med rätt utbildning att anställa. Genom att vara med på företagssafari och liknande satsningar vill man visa elever och gärna unga tjejer det fantastiska arbete som utförs dagligen på företaget och på så sätt väcka ett intresse för teknik och tekniska utbildningar.

Inom projektet Teknikdemokrati vill man också, genom samverkan mellan Komtek i Halmstad, Varberg kommun och Högskolan i Halmstad ge barn/unga möjligheten att ta del av teknik på olika nivåer – vad de kallar ”den röda tekniktråden”.

Industrinatten Göteborg 30:e november

Senare i november var jag också med på Industrinatten i Göteborg. 120 nyfikna elever samlades för lite fika och introduktion på västsvenska handelskammaren innan en kväll av företagsbesök inleddes. Stämningen var hög och förväntansfull och denna kväll var det Volvo Cars som stod för destinationerna. Elever fick träffa ingenjörer som arbetar med teknik kring självkörande bilar, de gjorde ett besök på Volvos krocktest anläggning och kvällen avslutades på Universeum där eleverna fick skapa egna VR glasögon med hjälp av ”smarta fabriken” som ställts ut på plats.

Samverkan tydlig framgångsfaktor

En framgångsfaktor vid dessa evenemang är en tydlig samverkan mellan skolorna, regionen Västra Götaland samt företagen, i detta fall bland annat Volvo Cars. Att på ett smidigt sätt kunna bussa elever runt och sedan avsluta med mat och innovativa projekt på Universeum ger en bild av vad framtiden har att erbjuda dagens ungdomar. Industrinatten syftar till att komplettera skolans arbete i frågan, tillsammans med andra kontinuerliga insatser hoppas vi få fler tjejer och killar som söker sig till tekniska utbildningar på gymnasiet och högskolan.

Läs mer

Här hittar du mer information om uppdraget Samverkan skola/industri.
Här ser du vilka projekt som beviljats medel.
Läs mer om våra andra insatser inom Smart industri.

Filmon Tumizghi

Filmon Tumizghi

Projektledare för uppdraget ”Samverkan skola och industri” som är en del av Smart industri, regeringens nyindustrialiseringsstrategi.


Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Behandling av personuppgifter

    Om du fyller i personuppgifter i kommentaren så sparas de hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.