Tillväxtverket
Kvinna och man som arbetar i en industrilokal.

Digitalisering i industrin – det händer nu!

Det är mycket som händer inom digitaliseringen av industrin. Häng på om du vill att ditt företag ska hänga med! Det var ett viktigt budskap till små och medelstora industriföretag på konferensen Digitalisera nu! den 8 juni i Stockholm. Vinnova och Tillväxtverket arrangerade konferensen tillsammans med aktörerna bakom ”Sverige digitaliserar”.

Nu kan du ta del av hela konferensen i efterhand via film. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg var på plats på eftermiddagen och betonade industrins betydelse. Han lyfte särskilt fram möjligheterna och utmaningarna för industrin inom artificiell intelligens, additiv tillverkning och cybersäkerhet. Han berättade också att 43 av de 45 åtgärderna i regeringens handlingsplan Smart industri är igång.

Digitalisering nödvändigt

Det är affärsstrategiskt smart och i de flesta fall helt nödvändigt att jobba med digitalisering för att öka effektiviteten och kvaliteten i verksamhet, produktion och processer. Det behövs för att klara företagets konkurrenskraft när konkurrenterna i många fall ökar takten. För att öka kunskaperna i företaget om digitaliseringens möjligheter och vad det kan betyda för det egna företaget, men även för att bli en bra beställare, behövs strategier och prioriteringar. Idag är många småföretag så slimmade att det kan vara svårt att skaffa sig utrymmet i vardagen för att komma fram till dessa affärsstrategiskt helt avgörande beslut.

Verksamt.se – det finns stöd att söka

Men det finns hjälp att få. Vi lanserade en sökfunktion på verksamt.se på konferensdagen, som ger en överblick över möjligheter för små industriföretag att få stöd till sin digitalisering. Digitaliseringslyftet och Digitaliseringscheckarna är två exempel som Tillväxtverket erbjuder. IVA arrangerar med hjälp av finansiering från Tillväxtverket dels forum om digitalisering runt om i landet, dels en nationell tävling för företag som ligger i framkant. Dessa företag digitaliserar och inspirerar och förtjänar att synas och höras mer än vad de gör idag.

Regeringens nya handlingsplan

Snart kommer nästa handlingsplan för Smart industri, regeringens nyindustrialiseringsstrategi. Det blir spännande att se om det kommer fler uppdrag till Tillväxtverket och andra myndigheter. Idag har Tillväxtverket fem uppdrag, där Digitaliseringslyftet är en viktig insats för att fler små industriföretag ska skaffa sig en nulägesanalys och handlingsplan för sin digitalisering. Eskilstuna ElektronikPartner har deltagit i Digitaliseringslyftet – företaget vill utvecklas och digitalisera sin verksamhet för att bli en papperslös fabrik. Så häng med! För det är nu det händer.

Mer information:

Se filmer från konferensdagen och ta del av presentationer.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vilka stöd finns att söka för digitalisering i industriföretag?länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vinnovas insatser för digitalisering av industrin.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Regeringens handlingsplan för smart industri.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gunilla Thorstensson

Gunilla Thorstensson

Projektledare för Tillväxtverkets samlade arbete med smart industri och olika entreprenörskapsfrågor.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Behandling av personuppgifter

    Om du fyller i personuppgifter i kommentaren så sparas de hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.