Tillväxtverket
En cyklist

Vi arbetar med örat mot marken

Startup-Sweden är ett eget initiativ och inte ett regeringsuppdrag. Jag blev glad, men inte förvånad, när min dåvarande chef gav grönt ljus för mig och kollegans något kaxiga idé att ordna internat för hypade start-up bolag.

Vad kan en myndighet erbjuda de allra hetaste inom näringslivet, som den privata marknaden inte kan lösa själv, var frågan alla ställde oss?

Vad är då Startup-Sweden? Enkelt förklarat är det en insats som syftar till att öka bolagens nätverk med aktörer och personer som de normalt inte kommer i kontakt med. Internatet, som vi kallar för Boot camp tar in 10 startupbolag från hela Sverige till en vecka i Stockholm för att träffa nationella och internationella investerare, främjare och olika områdesexperter. Utöver detta matchar vi bolag med investerare och främjare på en internationell marknad på konferenser som Slush, SXSW och Innovate46 med flera. Allt avslutas i december med Sveriges största demodag, Sweden Demo Day.

Offentligt företagsfrämjande förknippas oftast med finansiellt stöd som mottagarna själva kan använda för att skaffa sig kompetens och nätverk. Vi vänder på steken. Vi presenterar bolagen för ett nätverk samt förser dem med kompetens och låter den privata marknaden finansiera upp dem. Till skillnad från många andra skattefinansierade insatser är denna återvinningsbar, då pengar är en ändlig resurs, medan kompetens och nätverk kan användas om och om igen.

Det är nu halvtid och vi är något under vår planerade ”burn rate”. Vår budget är på 2.5 Mkr och förväntas nå ca 350 bolag, både direkt och indirekt.

Det har varit en spännande resa, såväl professionellt som privat. Att få spendera tid med hungriga entreprenörer och bolag är en källa till inspiration som jag hoppas många fler får uppleva. Att inställningen hos myndigheten att få genomföra Startup-Sweden har varit tillåtande adderar bara ytterligare positiva känslor.

Vi arbetar med örat mot marken och skapar insatser där behov finns.

Mer om Start-up Sweden

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300