Tillväxtverket
Naturbild på skog som speglar sig i vatten.

Sverige lockar långväga besökare

Sverige är vår plats, ett långt land i norr med tydliga årstider. Mycket vatten. Fjäll. Vackra storstäder. Lite för långt från Medelhavet tycker en del. Men faktum är att vårt lands placering är något som lockar allt fler att komma hit som turister.

Sedan millenniumskiftet har turismen fördubblat sin omsättning i Sverige. Och de långväga turisterna är de som ökar mest, visar våra siffror.

Storstäder drar mycket turister, men län som Västmanland och Kronoberg är de med snabbast rusande siffror. De utländska turisterna ökar mest i Jönköping och Örebro.

Sverige är värd för världskonferens om hållbar naturturism

Kanske är det naturen som lockar? År 2019 står vi i alla fall värd för en internationell konferens i Göteborg om hållbar naturturism, som samlar yrkesfolk från hela världen. Tillväxtverket har varit med att ansöka och anledningen till att den hamnat i Sverige är att det är nära till naturen, även i städer och att vi låter naturen vara en viktig del av våra liv.

Pressmeddelande om Världskongress för naturturism till Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Åtta svenska destinationer bygger attraktiva turistpaket

Sverige har hård konkurrens från grannländer som Norge, Finland och Island när det gäller naturturism. Därför ska Sverige arbeta mer samordnat med upplevelser för att locka kultur- och naturintresserade besökare till just vårt land.

Tillväxtverket arbetar med projektet hållbar produktutveckling som sträcker sig till 2019. Åtta utvalda områden ska samarbeta om nya upplevelser och paket hela vägen från resa till att bo, äta och göra, som ska göra det lättare att få ut så mycket som möjligt från kultur- och naturturist.

Turismbranschen växer och ger många jobb

Turism är en ny basnäring för Sverige. Företagen vill växa, näringen skapar många jobb och är en bra plattform för ungdomar och personer med utländsk bakgrund.

Statistik om turism

Våra insatser för besöksnäringenBehandling av personuppgifter
Om du fyller i din e-postadress sparas den hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Vi sparar e-postadressen endast för att kunna svara dig om du har en fråga. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.