- Startsida
- Nypscentralen
- Support
- Vanliga frågor
Vanliga frågor
Här finner du svar på vanligt förekommande frågor.
Generella frågor
Kan jag få utbildning i systemen?
Utbildningar som ges centralt ingår i din licens. Organisationer som använder Nyps-systemen kan själva genomföra utbildningar eller höra av sig till oss vid frågor. Det omfattar grundläggande ärendehantering och specifika områden inom administration.
Hur får jag data för Kontrolluppgift 70?
Alla användarorganisationer ansvarar för att lämna in Kontrolluppgift 70 till Skatteverket för enskilda näringsidkare. Det går att lämna in uppgifterna via Skatteverkets e-tjänst eller blankett. Sista dagen för att skicka in kontrolluppgifterna är den 31 januari.
Nypscentralen tar fram datafiler med utbetalt belopp och stödmottagare till alla användarorganisationer för året. Varje organisation ansvarar för att lämna in kontrolluppgifterna till Skatteverket. Det går att lämna kontrolluppgifter via Skatteverkets e-tjänst eller en blankett. Datafilerna som Nypscentralen tar fram är anpassade till Skatteverkets e-tjänst. Sista dagen för att skicka in kontrolluppgifterna är den 31 januari.
Varje organisation ansvarar för att kontakta de enskilda näringsidkare och berätta att uppgifterna har lämnats till Skatteverket.
Kom ihåg att meddelande eventuella undantag.
Så får du din organisations datafil med kontrolluppgifter
För att få uppgifter från Nyps 2020 ska du kontakta Nypscentralens servicesida (Easit). Supporten skickar en datafil med kontrolluppgifterna till dig. Den som skickade in ärendet kommer vid ett senare tillfälle att få en kontaktlista med de näringsidkare som ska informeras om att organisationen har skickat in kontrolluppgifterna till Skatteverket.
Hur vet jag när systemen uppdateras eller har en driftstörning?
Tillväxtverket har ett servicefönster för systemuppdateringar varje onsdag mellan kl. 16.30 och 20.00. Vid planerade uppdateringar publicerar Nypscentralen ett driftmeddelande.
Utöver dessa tider kan även våra driftleverantörer genomföra servicetillfällen. Alla planerade underhållstillfällen av våra driftleverantörer finns samlade i Nypscentralens kalender.
För att hålla dig uppdaterad kan du prenumerera på e-postnotifieringar om vår drift.
Nypssupport
Hur skickar jag ett supportärende?
Ta först hjälp av dina kollegor eller dig själv
Innan du vänder dig till Nypscentralen ska du alltid kontakta din lokala support - det vill säga den person på din organisation som kan mest om om våra system. Kan din lokala support inte lösa supportärendet skickar personen det vidare till oss. Detta betyder att du behöver rätt behörighet för att skicka in ett supportärende.
Om du upplever tekniska problem med Min Ansökan och din lokala support inte är tillgänglig, har du möjlighet att själv skicka in ärendet via Min Ansökan.
Om du har behörighet skickar du ett ärende på denna sida:
Vad kan Nypssupporten hjälpa till med?
Vi på Nypscentralen tar hand om supportfrågorna din lokala support inte kan lösa och skickar till oss.
- Vi ger användare behörigheter till programvaror och miljöer.
- Vi har experter inom olika systemområden och stödtyper.
- Nypscentralen kommunicerar med Tillväxtverkets drift- och IT-support.
- Vi rapporterar fel till våra utvecklare som löser dem och skapar förbättringar i systemet. Hittar du något fel i våra syste får du gärna kontakta oss.
Min ansökan
Kan ett konto ha flera e-postadresser?
Nej, ett konto kan bara ha en e-postadress. Om en användare har två konton med samma e-postadress behöver användaren byta e-post på ett konto. Detta innebär även att det inte längre är möjligt att använda samma e-postadress för både ett BankID- och ett e-postkonto.
Finns kontaktlistan kvar?
Kontaktlistan finnas kvar. Men den har inte längre någonting att göra med vilka användare som har tillgång till ärenden på min ansökan.
Handläggareinformation: Det går att lägga till personer på kontaktlistan som inte har ett konto på Min ansökan. Om du vill publicera och skicka ett automatiskt e-post till en person rekommenderar vi att du ber personen att ska ett konto innan du publicerar. Vi jobbar för att förbättra den här funktionen och andra automatiska e-postutskick.
Om en användare läggs till i kontaktlistan som inte har ett konto på Min ansökan kommer den inte kunna använda länken från de automatiska e-postutskicken. Personen måste skapa ett konto för att se vad du publicerar.
Nypsportalen
Nypsbarometern
Hur loggar jag in i Nypsportalen?
För att komma åt Nypsportalen behöver du logga in i Citrix. Det gör du via Nyps-ikonen du har fått installerad på din dator.
I Citrix trycker du på knappen Nypsportalen. När du har gjort det kommer du åt portalens innehåll och kan börja jobba.
Till höger ser du hur knappen ser ut i Citrix.
När har flikens data uppdaterats?
Datumet återfinns vid ”Data uppdaterad” på varje sida. Laddningsdatum är samma information men annat begrepp.
Hur ska jag se långa projektnamn som inte visas i sin helhet?
Håll muspekaren över projektnamnet för att se hela.
Var hittar jag engagemangsuppgifterna?
Under fliken Stödmottagare finns möjlighet att välja Engagemangsuppgifter NYPS där det också går att välja olika låsta datum eller dagligen uppdaterat.
Vilken flik ska jag välja när jag vill följa upp hur mycket som betalats ut/beviljats i år eller för en viss tidsperiod?
Dels återfinns nettobeviljat belopp på översiktssidan där det går att se månadsvis för innevarande år eller fördelat över flera år. För att ta hem i form av Excel, välj fliken transaktion och för att se annan visualisering.
Eruf-barometern
När har flikens data uppdaterats i Eruf-barometern?
Datumet återfinns vid ”Data uppdaterad” på varje sida. Laddningsdatum är samma information men annat begrepp.
Vilken flik ska jag välja när jag vill följa upp hur mycket som betalats ut/beviljats i år eller för en viss tidsperiod?
Dels återfinns nettobeviljat belopp på översiktssidan där det går att se månadsvis för innevarande år eller fördelat över flera år. För att ta hem i form av Excel, välj fliken transaktion och för att se annan visualisering.