Tillväxtverket

Konstlotteri 2022

Personalföreningen KUL arrangerar varje år ett konstlotteri som är öppet för alla anställda vid Tillväxtverket, Nämnden för hemslöjdsfrågor och ESF-rådet.

2022 har sammanlagt 33 vinster köpts in, du ser dem alla här nedan. Varje verk anges med mått höjd x bredd som inkluderar ram. Vinsterna ställs ut på kontoret i Stockholm och Östersund under samma dag det är dragning, den 30 november.

Här finns mer information om kvällen.

Kan du inte vara med under själva utlottningen, kan du rangordna de fem vinster du helst vill vinna. Här finns listan. Excel, 6.7 MB.

1. Madeleine Pyk, Samarkand, litografi

Bild 1

Mått: 63 x 102 cm

Madeleine Pyk är bildkonstnär och författare född i Stockholm 1934.

Hon har studerat vid Konstfack och Konstakademien.

I Pyks motiv finns en stark längtan efter det idylliska. Hon skildrar heta sommarbilder och isande vintervyer. Hon fångar katter och tigrars väsen, färgar trädgårdar med glädje och fyller Stockholm med ottomanska och franska influenser. Hon har också illustrerat böcker åt andra och skrivit egna böcker. Madeleine Pyk är välrepresenterad på museer och regioner runtomkring i landet.

2. Karl Höglund, Kvinna i rött, olja/akryl

Bild 2

Mått: 52 x 43 cm

Karl Höglund är grafiker, bildkonstnär och skulptör. Född 1940 i Stockholm. Grafisk utbildning och han har arbetat med grafik sedan 60-talet, men också målar och skulpterar. I kraftiga, klara färger målar han figurer och landskap med inspiration från de franska impressionisterna. Skapar en illusion av målning i sina grafiska blad, genom att utnyttja spelet mellan ljus och skugga, med små valörförskjutningar.

Representerad i många kommuner och regioner över hela landet, men även i de nordiska länderna, i Europa samt i USA.

3. Christer Lövgren, Follow that Cab, foto/mixed media

Bild 3

Mått: 52 x 40 cm

Christer Lövgren, född 1962, berättar själv om sitt konstnärsskap:

“Jag experimenterar med olika tekniker och motiv, vilket gör att det ena fotot inte är det andra likt. När jag lyckas fånga ögonblicket med min kamera och bjuda betraktaren på en upplevelse och en förnimmelse av något magiskt är jag nöjd.

Det magiska hittar jag överallt; mitt i stadsvimlet, på en övergiven industritomt, i gryningen vid en typiskt svensk insjö eller hemma i trädgården där knopparna spricker ut på våren. Utmaningen och glädjen är att hitta det magiska mitt i livet, mitt i vardagen."

Christer Lövgren har studerat för flera kända fotografer och vunnit utmärkelser för sin fotokonst.

4. Gunnar Nordström, Liggande modell, olja

Bild 4

Mått: 57 x 67 cm

Gunnar Nordström är bildkonstnär och grafiker, född 1921 i Älvros, Härjedalen. Utbildning: Academic Libre och Otte Skölds målarskola. Han har målat porträtt, fiskare från Lofoten, samt stadsmotiv, delvis i halvt abstrakt formes. Dessutom han gjort teckningar från Paris.

Han debuterade 1948 i Stockholm. Gunnar Nordström har haft många utställningar genom åren i hela landet, samt i Miami, USA och Biarritz, Frankrike. Offentlig utsmyckning: i Kanslihuset och Tekniska Högskolan i Stockholm, Radiohuset och väggmålning på Statens Flygtekniska Forskningsanstalt.

5. Johan Ramberg, Morgonljus III, akvarell

Bild 5

Mått: 39 x 39 cm

Johan Ramberg, född 1965, är verksam som konstnär och kursledare i akvarell.

Han har studerat hos några av landets skickligaste akvarellister, som Arne Isacsson och har själv undervisat hundratals elever i akvarelltekniken. Johan Ramberg är också författare och har också illustrerat böcker åt andra.

Han beskriver sitt konstnärsskap så här:

“Jag har hunnit prova många tekniker innan jag slutligen fastnade för akvarell. Akvarellen har med sin enkelhet, (jämfört med grafik) inneburit en befrielse för mitt skapande. Nu senaste åren har jag haft förmånen att själv prova på att vara akvarellärare. Det tvingar mig att sätta ord på det jag annars bara känner på mig."

6. Helle Christansen-Hjort, State of Mind, blandteknik

Bild 6

Mått: 32 x 37 cm

Helle Christensen Hjort är född 1960 och bor i Torna Hällestad i Lund. Hon beskriver själv sitt måleri så här;

“Min konstnärliga verksamhet har rört sig gradvis från textil konst mot måleriet.

För 10 år sedan växte mitt intresse för oljemåleri i kombination med bivax, som finns både i en varm smält form som kallas ’Encaustic’ och en mjuk kall form ’Cold Wax’.

Konstformen är ännu så länge ovanlig i Europa men desto vanligare i USA och Kanada.

Det som främst intresserar mig är det abstrakta måleriet som reflekterar minnen av platser, trädgården och resor där färg, form och känsla samspelar och bildar visuella berättelser”.

7. Lars Florén, Pilallé i Torekov, olja

Bild 7

Mått: 97 x 79 cm

Lars Florén föddes 1899 i Västerås. Efter typografutbildning flyttade han till Stockholm, där han arbetade som konservator och dekorationsmålare och inledde sin konstnärsbana. Här märks skildringar av Hammarbyhamnen, som då var en livlig arbetsplats med lossning, lastning och svängande lyftkranar.

Som lansdskapsmålare sökte han sig till Danmark, Norge och Frankrike, samt i Sverige Bohuslän, Halland, Stockholms skärgård, Skåne och Öland.

Hans till en början naivistiska stil på 20-talet övergick på 30-talet i ett impressionistiskt ljusmåleri. 1937 redovisade konstnären följande: "Jag tycker mig vara på väg mot det som intresserar mig mycket...nämligen... själva penselteknikens förmåga att suggerera liv och ljus". Ulf Linde karakteriserar 1955 Floréns konstnärskap: "Färgstoffet är mjukt och vackert pålagt utan borstiga övergrepp... Färgen har när den är som bäst en meditativ skir inåtvändhet".

Representerad i urval: Moderna Museet, Nationalmuseum, Riksdagshuset och Västerås konstmuseum.

8. Gun Davidsson, Musiker, akvarell

Bild 8

Mått: 71 x 53 cm

Gun Davidsson, född i Kristianstad 1946 är bildkonstnär bosatt och verksam i Uppsala och Visby sedan 1967.

Gun Davidsson beskriver själv sitt akvarellmåleri så här; “Akvarell målar jag i en teknik där färgerna får flyta men ändå formas efter mina egna tankar. Motiven hämtar jag från mitt hem där små antika föremål bildar stommen och leder mig tillbaka till en svunnen tid. Film och musik är också källor som jag hämtar inspiration från.

Till mina oljemålningar använder jag enbart palettkniv vilket ger mig en känsla av graciös följbarhet och mjukhet i mitt skapande”

9. Boris Zats, Hamnmotiv, akvarell

Bild 9

Mått: 59 x 70 cm

Född 1968 i Tallinn och växte upp i S:t Petersburg. En kapten som far och uppväxt vid två betydelsefulla hamnar har format hans motivval.

Han studerade vid St. Petersburgs konstakademi. Utbildad grafiker och barnbok­sillustratör, men det var svårt att arbeta fritt i Sovjetunionen. 1989 flyttade han till Sverige. 1998 blev han utnämnd till Årets konstnär av Illinois Arts Council i USA.

10. Gunnel Lundholm, Sällsjön, akvarell

Bild 10

Mått: 50 x 70 cm

Gunnel Lundholm är född 1944 och verksam i Jämtland, Hallenbygden. Hon är en bildkonstnär som arbetat med olika uttryck under en lång tid.

Hennes målningar speglar ofta det fantastiska ljus och former som finns i hennes omgivning. Akvarellens vackra kolorit anser hon passar perfekt för den jämtländska fjällvärlden.

Hon har gjort flera offentliga uppdrag där hon har använt akvarell, kol, akryl, olja, glas, metall och trä. I sin ateljé kan hon även framställa eget papper och grafik trycker hon själv.

11. Gunnel Lundholm, Ovädret drar in, akvarell

Bild 11

Mått: 50 x 70 cm

Läs om Gunnel i nummer 10.

 

 

 

 

 

 

12. Jonas Englund, Katt och papegoja, färglitografi

Bild 12

Mått: 54 x 67 cm

Född 1960 i Göteborg. Han började sin yrkesbana som musiker, men måleriet tog så småningom överhanden.

Jonas har under en stor del av sitt konstnärskap varit bosatt och verksam i USA, där hans säregna stil tog mera fast form.

Tiden på Hawaii kom att betyda mycket för kolorit och ämnesval. Men tiden i Amerika resulterade också i en utökad repertoar som i mycket anspelar på klassiskt måleri. Nutida tolkningar av renässans- och barockmåleri, starkt färgade av uppväxten i popkonstens 60-tal.

Under de många utlandsvistelserna kom den svenska faunan att gradvis te sig lika främmande som den tropiska. Att måla det hemtama med nya ögon blev en stor konstnärlig utmaning.

13. Stina Wollter, Horistont, akvarell

Bild 13

Mått: 64 x 53 cm

Blå eller Horisont… i alla fall inspirerad av dansfilmen ”Den blå klänningen” säger konstnären själv. Stina Wollter, född 1964 i Sollentuna är en svensk målare, tecknare, radioprogramledare, sångerska och textförfattare. Hon arbetar främst som konstnär men även som illustratör och föredragshållare.

Bilderna kan växa fram ur ett minnesfragment, en nyhetsrapportering, en längtan efter att förstå det förflutna eller röra om. Hon har bland annat haft uppdraget att utforma altarplatsen till den nybyggda Korskyrkan i Uppsala.

Stina Wollter har haft ett flertal stora konstutställningar och undervisar även inom konst, särskilt kroki. Hon har även drygt 300 000 följare på sitt uppskattade Instagramkonto, där hon ifrågasätter och diskuterar samhällets normer, framför allt våra kroppsideal.

14. Pläd Falu Rödfärg, Hemslöjden Dalarna. Mia Svalänge.

Bild 14

Mått 135 x 200 cm

Designen illustrerar det svenska landskapets mångfald av färger och där har stugornas varmröda inslag sin trygga och självklara plats. Falu Rödfärgs filtar är dubbelvävda med tvåtrådigt ullgarn på ullvarp i Jacquardvävstolar.

Ullen kommer från får som går ute året runt under karga väderförhållanden. De utvecklar en tjock så kallad täckull, vars fibrer får en mycket god isolerings­förmåga och värmebevarande egenskaper.

Tätheten och val av ull borgar för hög kvalité. Inslaget av ullgarn är 14-16 per centimeter, att jämföra med vanliga plädars runt 5. Slutligen kantas produkten för hand.

15. Anders Fogelin, Fantasilandskap, litografi

Bild 15

Mått: 74 x 70 cm

Född 1933, död 1982. Han föddes i Västervik men växte upp i Dingle, Bohuslän. Han utbildade sig på Konsthögskolan i Stockholm.

Hans motiv är oftast landskap och stadsvyer i stark och omisskännlig kolorit. Fogelin är representerad på Moderna museet, Nationalmuseum, Kalmar konstmuseum samt på svenska ambassader bland annat i Tyskland.

Anders Fogelin levde tillsammans med konstnären Evy Låås (med i förra årets lotteri) från 1952 till sin död. De sista åren bodde Anders Fogelin i Spanien.

16. Barbro Ingvaldsson, Lilla Essingen, färglitografi

Bild 16

Mått: 44 x 48 cm

Babros Ingvaldssons lekfulla och naivistiska tolkningar av Stockholmsmiljöer från det förflutna rymmer allt från societetsdamer i Hagaparken på 10-talet till bensinmacken på Bangårdsgatan 1960. Barbros bilder hittar man bland annat varje måndag under Namn och Nytt i DN Kultur. Hennes bilder säger hon själv bygger på känsla i hög grad, inte alltid så ”perfekta” vad gäller detaljer och perspektiv.

17. Ulrica Hydman-Vallien, Ansikten, färglitografi

Bild 17

Mått: 41 x 34 cm

Läs om Ulrica vid nummer 30.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18. Berndt Wennström, I regnet, färglitografi

Bild 18

Mått: 41 x 43 cm

Bildkonstnär och grafiker. Född 1945 i Stockholm. Utbildning: Konstfackskolan 1965–1969.

Han arbetar med oljemåleri, teckning, samt grafik i form av lito- och serigrafi.

Hans motivval är människor och miljöer i stadens vardagsliv.

 

 

 

19. Lars Jonsson, Storspov. Litografisk affisch

Bild 19

Mått: 73 x 56 cm

Konstnär, författare och ornitolog. Född 1952 i Stockholm. Bosatt i Hamra socken på södra Gotland. Han utsågs till hedersdoktor vid Uppsala universitets historisk-filosofiska fakultet 2002.

Lars Jonsson är främst verksam inom genren fågelmåleri. Han har bland annat givit ut ett dussin egna illustrerade fågelböcker.

Hans akvareller och oljemålningar finns numera att beskåda i Museum Lars Jonsson i Vamlingbo på Gotland och vid Nationalmuseum i Stockholm.

Lars har haft utställningar på gallerier och museer i Sverige och flera andra länder.

20. Susanne Gillhög, Stol i blått rum, seriegrafi

Bild 20

Mått: 57 x 42 cm

Född 1950 i Stockholm.

Gillhög studerade vid Arbetarnas bildningsförbunds målarskola 1967, grundskolan för konstnärlig utbildning 1967–1969, Konstfackskolan 1970–1975.

Hon ägnade sig åt regi och scenografi i Mexico City 1982–1985. Representerad vid Statens konstråd, regioner och kommuner. Hållit separatutställningar i Stockholm, Hässleholm och Mexico City. Scenografi i Bogotá och Mexico City, scenografiassistent till filmen om Frida Kahlo.

Hon tilldelades Ester Lindahls stipendium 1990.

 

 

21. Marina Stenby, Fågel eller fisk, blandteknik

Bild 21

Mått: 20 x 17 cm

Född i Ryssland. Verksam i Stockholm.

Arbetar i akryl, mixed media, resin och blandteknik samt papier-mâché.

Marina söker i sina verk det genuina, orädda, öppna, sårbara och uppriktiga blick som vi en gång har förlorat.

 

 

 

 

 

 

22. Magnus Carlsson, Strömbergshyttan, graalglas

Bild 22

Mått: höjd 16 cm, diameter 23 cm

Glas- och hyttmästare på Bergdalahyttan i Lessebo kommun.

Verksam som glasblåsare sedan han var 12 och har sedan 1982 arbetat på heltid med glasblåsning.

Magnus har bland annat formgett TV-priset Kristallen och Diamantbollen.

 

 

23. Thage Nordholm, Landskap, färglitografi

Bild 23

Mått: 47 x 65 cm

Född 1927 i Kramfors. Utbildad på bland annat Åke Pernbys målarskola och Kungliga konsthögskolan.

Thage anses vara en av de stora norrländska landskapsmålarna med ateljé i Lappudden i Nordingrå.


Är bland annat representerad på Nationalmuseum och Moderna museet.

24. Mikael Kihlman, Skeppsholmen med af Chapman, färglitografi

Bild 24

Mått: 43 x 50 cm

Född 1953 i Uppsala.
Som grafiker är han främst känd för sina svartvita koppargrafiska verk i tekniken torrnål, ofta med motiv influerade av hans många resor i framför allt Östeuropa.

Flertaligt internationellt prisbelönad. Representerad på bland annat British Museum i London, Finska Statens Konstverkskommission Nationalmuseum och Moderna museet.

25. Malin Mossberg, Landskap, gicclétryck

Bild 25

Mått: 50 x 39 cm

Född 1972 i Molkom, Värmland.

Malins målningar utvecklar relationen som finns mellan människans inre och det yttre landskapet med inspiration från naturen vid hennes barndomshem.

Verksam i Göteborg och har bland annat ställt ut på Edsvik Konsthall och Rackstadmuseet.

 

 

 

 

 

 

26. Lars Lindeberg, Solen, färglitografi

Bild 26

Mått: 84 x 64 cm

Grafiker och målare. Född 1925 i Stockholm.
Studerat på grafiklinjen vid Konsthögskolan i Stockholm.

Lars konst består av industrimiljöer, stadsbilder och religiösa motiv.

Medlem i grafikersammanslutningen IX-gruppen och finns representerad vid bland annat Nationalmuseum, Moderna museet, Nasjonalgalleriet i Oslo och Malmö museum.

 

 

 

 

27. Kristina Munklinde, Lek över dunkla vatten, färgetsning

Bild 27

Mått: 65 x 59 cm

Född 1936 i Malmö. Munklinde har studerat konst i Stockholm och Paris och hennes konst består av naturmotiv huvudsakligen utförda som färggrafik.

Hon har medverkat i en rad internationella utställningar bland annat i Paris, London och Havanna. Bland hennes offentliga utsmyckningar märks väggmålningar på Löwenströmska sjukhuset och Karolinska sjukhuset.

Munklindes konst finns på Nationalmuseum, Moderna Museet och konstmuseum i Örebro, Kalmar och Helsingborg, därutöver på British Museum i London.

28. Elme glasbruk, Vas Peacock, glas

Vas i rött och orange

Mått: höjd 28 cm

Elme glasbruk låg i Älmhults kommun och var verksamt mellan 1917 och 1970, men har en rätt stökig historia av stängningar och återöppnanden. Vid starten satt Agas direktör och senare nobelpristagaren Gustaf Dahlén i styrelsen för glasbruket.

En av de tidiga mest kända formgivarna var Edvin Ollers, som kom från Kosta glasbruk och revolutionerade Elmes design och produktion. Vasen är från brukets sena produktion på 60-talet med det träffande namnet peacock, påfågel. Konstnären är Carl-Olof Borgarp.

29. Ulf Johansson, Sjöhyttan, veckad skål på fot, glas

Bild 29

Mått: höjd 10 cm, diameter 27 cm

Sjöhyttan glasbruk i Älghult startade Ulf i egen regi, efter att ha jobbat som mästare på Orrefors i 12 år. I sina verk vill han blanda traditionellt glasarbete med nytänkande. Han ser ljust på möjligheterna att bevara detta småländska konsthantverk och hans verk lyser av framtidstro.

30. Ulrica Hydman-Vallien, Boda-Åfors, unikt glas

Bild 30

Mått: höjd 12 cm

Född 1938, död i 2018. Hon gick Konstfack och hade bland andra Stig Lindberg som lärare. Efter studier och arbete i USA och Mexiko, kom hon till glasbruksorten Åfors ihop med sin man Bertil Vallien och efter influenser från mexikansk keramik närmade hon sig glaset, genom att bemåla det med urgamla emaljfärger.

Flera kända glasserier, som Open Minds, Tulipa och den svartvita Caramba är hennes design. Hon fick uppdraget att utsmycka British Airways flygflotta, allt från flygplansstjärtar till servetter, porslin och biljetter.

Ulrica är helt unik i sitt slag, en av Sveriges mest kända konstnärer och representerad över hela världen. Hon och Bertil har en permanent utställning på Vida museum på Öland.

31. Rune Grönjord, Trädet, färglitografi

Bild 31

Mått: 58 x 50 cm

Målare, tecknare och grafiker.

Född i Stockholm 1934.

Han målar naturromantiska svenska landskap i olika tekniker med inriktning träd och har även skrivit boken Trädlandskap, inre och yttre bilder.32. Helmuth Schäffennacker, väggrelief, stengods

Bild 32

Mått: 14 x 46 cm

Schäffenacker är född I Ulm, Tyskland 1921 och dog 2010. Han grundade en ateljé som först riktade in sig på bruksföremål i en mängd material. Under 50-talet började han med dekorativa väggskulpturer och reliefer med mer abstrakta motiv. Föremålen är ofta stämplade och de är unika eller i mycket begränsad upplaga. En period arbetade tio keramiker med hans produktion. Med tiden blev han internationellt känd och erkänd. Mängden och variationen av väggskulpturer är unik i Tyskland och saknar motstycke i världen.

33. Agneta Brogren, keramikfat

Bild 33

Mått: 35 cm i diameter

Agneta Brogren går under namnet Höghuset. Hon bor i byn Hög utanför Kungälv men detta fat är inköpt på hembygdsgården i värmländska Brunskog som håller stora klassiska hantverksmarknader flera gånger om året.

Agneta jobbar med mönster, relief och färg på stengodskeramik. Det mesta är bruksföremål som muggar, skålar och krukor för mjölksyrning av grönsaker.

Extern användare

test