Tillväxtverket

Friskvård

Som anställd på Tillväxtverket erbjuds du två friskvårdstimmar i veckan samt ett årligt friskvårdsbidrag. Syftet är att främja en bättre hälsa, fysisk kondition, styrka eller avspänning.

Två personer går på en klippa

Friskvårdstimmar

Medarbetare som arbetar heltid har rätt till 2 friskvårdstimmar per vecka, för motion eller annan friskvård utan löneavdrag.

 • Friskvården kan förläggas när som helst under arbetsdagen, under förutsättning att verksamheten tillåter det.
 • Friskvårdstimmar kan inte sparas från en vecka till en annan.
 • Arbetar man deltid har man rätt till friskvård i förhållande till sin deltidsprocent. Den som arbetar 75 procent kan till exempel ta ut 1,5 timme friskvård per vecka.
 • Är man sjukskriven eller föräldraledig på deltid har man rätt till friskvård enligt sin ordinarie tjänstgöringsgrad.

Friskvårdsbidrag

Du erbjuds ett friskvårdsbidrag på 4 000 kronor/kalenderår. Du som är nyanställd får 1 000 kronor/kvartal från och med det kvartal du anställs i. Arbetar du deltid är friskvårdsbidraget i förhållande till din deltidsprocent. Exempel: Om du arbetar 80 procent, då får du 3 200 kr/kalenderår. Föräldralediga och sjukskrivna får friskvårdsbidrag som motsvarar ordinarie tjänstgöringsgrad.

För utbetalning av friskvårdsbidrag

Du registrerar själv ditt utlägg i Primula, Min sida, Ersättningar/Arvoden-Friskvård 4 000. En scannad/fotad och läsbar kopia ska bifogas i ärendet i Primula under Medd/bil. Kom ihåg att klicka på det gröna plustecknet "Lägg till" höger om bilagan, för att din bilaga ska bifogas i ärendet. Kvittot behåller du och det ska kunna uppvisas tre månader efter rapporteringstillfället i Primula, därefter kan det kastas.

Av kvittot ska framgå vem du är, vilken aktivitet som avses, säljaren av friskvården, datum och momsuppgift. Undantag från kravet om att namn ellerpersonnummer ska framgå på kvittot gäller för utlägg upp till och med 250 kr.

Friskvårdsbidraget kan betalas ut vid flera tillfällen under året. Ett och samma kvitto på motion eller friskvård kan du bara åberopa en gång och detta under det inkomståret som det är betalat. Undantag kan göras för betalningar i november och december, dessa kan registreras i januari kommande år, men då avser de kommande års friskvårdsbidrag.

Du som betalar din friskvårdsaktivitet via autogiro eller faktura ska kunna uppvisa avtalet du ingått med anläggningen samt ett kontoutdrag från din bank som visar att pengarna dragits från ditt konto, alternativt att din friskvårdsanläggning kan verifiera att dina inbetalningar gjorts.

Ersättning utbetalas i samband med närmast kommande löneutbetalning, under förutsättning att du har skickat registreringen i Primula i god tid innan sista attestdag. Tänk dock på att för att 2022 års bidrag ska kunna betalas ut så ska underlaget vara inskickat senast 30 november i Primula. Underlag som registreras efter 30 november räknas som 2023 års friskvårdsbidrag, inga undantag kan göras då detta är Skatteverkets regler.

Exempel på godkända friskvårdsaktiviteter

Bidraget får användas till aktiviteter som av Skatteverket är klassade som friskvårdsaktiviteter, till exempel:

 • Aktiviteter som gympa, styrketräning, simning, bowling, enklare former av motionsdans och racketsporter såsom padel, tennis, bordtennis, badminton och squash. När flera personer delar på en banhyra kan arbetsgivaren bara stå för den anställdas del av hyran.
 • Lagsporter som volleyboll, fotboll, handboll och bandy
 • Appar – en app eller ett nedladdningsbart datorprogram för motion/friskvård, till exempel en app om löpträning, yoga eller viktminskning
 • Avspänningsgymnastik som tai chi, qigong och yoga
 • Behandlingar av olika slag som massage, zonterapi och akupunktur
 • Kurser i kostrådgivning och rökavvänjning
 • Profylaxkurser för blivande föräldrar

Vad omfattas inte av friskvårdsbidraget?

Det är bara kostnaden för själva aktiviteten som är skattefri, till exempel gymkort, startavgifter, kursavgifter, banavgifter eller liftkort. Man inte använda friskvårdsbidraget för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar, eller licenser, körkort, diplom och liknande. Det samma gäller för köp eller hyra av utrustning.

Det går bra att använda friskvårdsbidraget för att bekosta aktivitet inklusive utrustning om det ingår utrustning i själva aktiviteten, exempelvis bowling där bowlingklotet ingår. Om utrustningen däremot hyrs separat i samband med att man betalar för en aktivitet kan friskvårdsbidraget bara användas för att bekosta själva aktiviteten.

Behandlingar som är hälso- och sjukvård eller skönhetsvård omfattas inte av reglerna för skattefri friskvård. Med hälso- och sjukvård menas åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador. Med skönhetsvård menas behandlingar med ett i huvudsak kosmetiskt syfte.

Här finns en lista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. över godkända och ej godkända aktiviteter.

Kontorsyoga - Fyra enkla yogaövningar för bättre hälsa

Du som arbetar vid skrivbord och sitter stilla under längre stunder vet nog hur snabbt spänningar kan byggas upp i kroppen och våra muskler. Genom några enkla yogaövningar kan du få igång blodcirkulationen, släppa spänningar samt behålla fokus och energi under dagen. Dessutom är yoga ett effektivt verktyg för stresshantering och ger er en naturlig paus under dagen.

Stillasittande och ensidiga positioner påverkar våra kroppar negativt med bland annat trötthet och värk som följd. Dessa besvär går att förebygga genom att ta regelbundna pauser och göra kontorsyoga till en rutin. Några minuter med enkla övningar en gång om dagen kan göra stor skillnad för ditt välmående!

Här tipsar Nathalie Parkvall, certifierad yogalärare (kundaliniyoga och medicinsk yoga) och kollega på Digital kommunikation, om några enkla övningar. Du kan välja att antingen göra träningsövningarna tillsammans med henne i en guidad film eller se på korta instruktioner för övningar att göra på egen hand under en till tre minuter.

Kontorsyoga

Vikten av att andas rätt

Andetaget är länken mellan kroppen och sinnet. Genom att andas rätt kan du ta kommando över sinnet och hjälpa dig själv att slappna av, öka fokus och få bättre balans. Många av oss andas alldeles för ytligt, vilket gör att vi inte får tillräcklig med energi av syret som vi andas in. Steg ett är därför att lära sig andas långa djupa andetag. Andas gärna långa djupa andetag under tre minuter varje dag. Det gör stor skillnad! När du har lärt dig att andas rätt så är det dags för att gå vidare med nästa övning. Med hjälp av andningsövningarna kan du få lugn och stillhet om du exempelvis känner dig stressad eller känslomässigt upprörd, alternativt vill öka fokus och få mer energi.

Tre andningsövningar för bättre balans

 1. Guidad övning för långa djupa andetag - 3 min Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 2. Andning för lugn och stillhet (1.30 min) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 3. Andning för ökad fokus och energi (1.30 min) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta en paus med Pausit

Pausit är ett program till datorn som hjälper dig att röra på dig korta tillfällen under arbetsdagen. Du laddar hem Pausit från Företagsportalen.

Pausit erbjuder enkla rörelser och stretchnings-, andnings- och avslappningsövningar och du kan anpassa passen till dina behov.

När klockan är slagen får du en tydlig, men diskret, påminnelse nere i datorns högra hörn. Väljer du då att starta passet så dyker en animerad tränare upp på skärmen och visar de övningar du har valt.

Exempel på inställningar och funktioner i Pausit:

 • Skapa pass med dina favoritövningar.
 • Välj olika tider för olika dagar.
 • Välj olika typer av övningar vid olika klockslag.
 • Välj i vilket tempo du vill utföra övningarna.
 • Välj mellan sex olika animerade tränare och sju olika språk.
 • Se hur du har använt appen i Aktivitetsdagboken.

Laddar ner och ställ in Pausit

Du laddar ner Pausit från Företagsportalen. Installera program via Företagsportalen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om programmets ikon (vit fyrkant med två ”i ”inuti) inte syns i aktivitetsfältet efter nedladdningen så klickar du på pilen ”Visa dolda ikoner” i aktivitetsfältet och drar ner ikonen till fältet.

Pausit är förinställt på tre pass om dagen som kommer fram automatiskt. För att anpassa Pausit till dina behov, dubbelklicka på ikonen och klicka sedan på kugghjulet i övre vänstra hörnet.

Mer information och demofilm finns på www.pausit.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Manualen för Pausit hittar du här: Manual för Pausit Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du frågor om Pausit kan du kontakta Sara Påhlsson på HR.

Information om personuppgifter

Om du laddar ner Pausit så lagras data om din användning lokalt på din dator. Exempel: Vilka övningar du väljer och hur ofta du använder programmet.

Den rättsliga grunden för detta är att fullgöra en uppgift av allmänt intresse, i detta fall att arbeta utifrån arbetsmiljölagen. Ändamålet är att minska risken för ohälsa genom tillgång till övningar som kan individanpassas.

Tillväxtverket delar inte uppgifterna om din användning av Pausit med någon. Uppgifterna raderas när Tillväxtverket inte använder Pausit längre, vilket betyder att de sparas i maximalt ett år.

Läs mer om behandling av personuppgifter och om dina rättigheter via länken nedan.

Medarbetares personuppgifter

Kontakt

HR-administration via Easit

Extern användare

test