Tillväxtverket

Språktipset

Har du en fråga om språket eller om hur vi ska skriva på Tilllväxtverket? Troligtvis finns det fler kollegor som undrar samma sak som du. Ställ din fråga i formuläret eller läs svaren på andras frågor.

Pennor

Skriver man Västra Götaland eller Västra götaland?

Man skriver Västra Götaland med stort G.

Behöver jag skriva ut förkortningen ERUF?

En förkortning som ERUF kan behöva förklaras. Det är inte säkert att målgruppen som du skriver för vet vad den står för. Skriv hellre Regionalfonden. Men helst Europeiska regionala utvecklingsfonden som är den korrekta benämningen.

Är det okej att skriva seminarie?

Vi följer Språkrådets rekommendation och skriver seminarium. Ett seminarium, det seminariet, flera seminarier.

Skriver man coronakris eller covidkris?

Vi säger corona, eftersom det är viruset som skapar krisen, inte bara sjukdomen.

Språkrådets rekommendation är att skriva både corona och covid-19 med små bokstäver. Läs mer hos Språkrådet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Skiver man webinar, webinarium eller webbseminarium?

Vi skriver webbseminarium i stället för det engelska webinar eller direktöversatta webinarium. Webbseminarium är lättare att förstå och stavningen av webb med två b stämmer överens med hur främmande ord brukar anpassas till svenskan.

Ska vi skriva e-mail, mejl eller e-post? Heter det maila, mejla eller skicka e-post?

Vi följer Språkrådets rekommendation och skriver e-post eller mejl. I valet mellan mejl och mail rekommenderar vi mejl, eftersom det bäst överensstämmer med det svenska uttalet och passar bättre in i svenskans stavningsregler. Verbuttrycket är skicka e-post eller mejla.