Tillväxtverket

Varning för bedrägerimejl

Vi har återigen fått hotfulla bedrägerimejl till medarbetare på Tillväxtverket. Mejlen handlar om massutskick av samma typ som media tidigare har rapporterat om. Gunnar Wennerholm, GD stab, uppmanar personalen att vara vaksam på bedrägeriförsök.

Här listar han några av de vanligaste bedrägerierna och ger råd kring hur du undviker att bli lurad.

Exempel på vanligt förekommande bedrägeriförsök

  • Någon utger sig för att vara chef och begär att du snabbt ska ordna med en utbetalning.
  • Utpressning, där avsändaren påstår att du har besökt olämpliga webbplatser. Hot om kidnappning har också förekommit.
  • Avsändaren försöker få dig att klicka på en länk som leder till att skadlig kod laddas ner. Ibland vill man att du ska lämna ut inloggnings- eller kontouppgifter.

Så skyddar du dig

Det är viktigt att vara vaksam och inte följa uppmaningarna i sådana mejl. Bedrägerimejlen är ofta massutskick och har ett språk av låg kvalitet, men en del är skickligt utformade. I vissa fall är det uppenbart att avsändaren har studerat information om oss mer noggrant, troligen via vår hemsida. I regel kan du radera bedrägerimejlen, men om det är något som sticker ut extra, bör du kontakta it-supporten eller mejla till incident@tillvaxtverket.se.

För mer information, hör av dig till Gunnar Wennerholm, informationssäkerhetsansvarig. Du kan även läsa mer på polisens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster .