Tillväxtverket

Bred kompetenssatsning inom AI hos tre avdelningar

IT, Data och Systemstöd och Tjänsteutveckling kompetensutvecklar nu samtliga medarbetare inom AI. Utbildningen sker via den digitala plattformen elementsofai.se.

Nader Svärd, Ulrica Morelid och Anders Nyström.

Nader Svärd, Ulrica Morelid och Anders Nyström.

Elements of AI är en utbildning som utvecklades på Helsingfors universitet under 2018. Utbildningen översattes nyligen till svenska av Linköpings universitet med stöd från Vinnova och är gratis – tillgänglig för alla medborgare.

– Att investera i en grundkompetens i AI hos våra medarbetare är en förutsättning för att förstå och tillvarata teknikens möjligheter för vår verksamhetsutveckling och utformning av digitala tjänster. Det ger oss även värdefull kunskap om våra kunders möjligheter att utveckla sina tjänster i framtiden, säger Nader Svärd, IT-chef.

– Det här är ett tillgängligt och inspirerande sätt att kompetensutveckla oss på enheten. Det ger en bra förståelse för vad AI är i teorin och hur det påverkar vardagen. Plattformen ger också idéer till smarta metoder som driver vårt utvecklingsarbete framåt. Som myndighet är vi också utmanade av Vinnova som satt målet att trettio procent av medarbetarna ska gå utbildningen, vilket såklart är en extra motivation för oss. Dessutom ger genomförd utbildning högskolepoäng via Linköpings universitet!, säger Ulrica Morelid, enhetschef för Data och Systemstöd.

– Det digitala ekosystem vi vill bygga kring framtida Verksamt består av datadrivna delar där olika AI-lösningar kan bli aktuella att använda. Det är ett bra sätt att få grunderna kring AI. Dessutom måste vi bli bättre än Finland med målet att utbilda en procent av finländarna. Det borde vi kunna slå, säger Anders Nyström, enhetschef för Tjänsteutveckling.

Tillväxtverket driver dessutom AI-nätverket som samlar statliga myndigheter för att lära, sprida och diskutera erfarenheter inom AI. På kort tid har AI-nätverket etablerats som en av Sveriges främsta samlingsplatser för erfarenhetsutbyten inom AI-området.