Tillväxtverket

Nu startar höstens språkverkstad

Tillväxtverkets satsning på ett tydligare språk går vidare. Den 8 oktober startar Kommunikation höstens första digitala språkverkstad där du kan få konkret hjälp i ditt skrivande. Kom själv eller bjud in dina kollegor.

I februari 2020 var det premiär för digitala språkverkstäder på Tillväxtverket. En gång i månaden har medarbetare vässat sina texter tillsammans med klarspråksexperter från Kommunikation.

– Språkverkstäderna har varit välbesökta. Det är ett tidssmart sätt att arbeta, i stället för att bolla en text i mejlen i evighet, säger Cecilia Bertilsson, klarspråksansvarig.

Höstens första tillfälle är alltså den 8 oktober mellan klockan 13 och 14. Boka in dig i förväg genom att mejla vår klarspråkslåda. Har du ett utkast till text, kan du skicka in det också. Då kan du i språkverkstaden få konkreta råd som lyfter just din text.

Del i en större satsning

De digitala språkverkstäderna är en del i Tillväxtverkets satsning på klarspråk.

– Tanken är att alla vi som jobbar på Tillväxtverket ska veta hur vi skriver smarta texter redan från början. Vi på kommunikationsenheten coachar gärna i det, i stället för att jobba om texterna i efterhand, säger Sara Strandqvist som också arbetar med satsningen på klarspråk.

Vi bygger också upp flera guider med hjälp till självhjälp på medarbetarsidan:

Välkommen till den digitala språkverkstaden! Du hittar höstens alla tillfällen i kalendariet.

Cecilia Bertilsson och Sara Strandqvist, Kommunikation

Vad är klarspråk och varför ska vi använda det?

Språklagen säger att myndigheter ska skriva vårdat, enkelt och begripligt. Alla har rätt att förstå vad som står i texter som myndigheter skriver. Ytterst handlar klarspråk om demokrati.

Har du frågor eller vill ha coachning?

På kommunikationsenheten finns två medarbetare som arbetar särskilt med klarspråk. Det är Cecilia Bertilsson, klarspråksansvarig och Sara Strandqvist. Ta gärna kontakt om du vill ha coachning, utbildning i grupp eller står inför ett större textarbete. Ämneskommunikatörerna kan också hålla utbildningar och ge råd.