Tillväxtverket

Nu pågår Mitt Europa - digitalt

I dag startar årets Mitt Europa-kampanj som i år är en digital satsning. Under veckan visar 90 projekt upp hur EU-investeringar gör nytta i deras region, både genom digitala evenemang och filmer.

Tre killar

I vanliga fall brukar de deltagande projekten öppna upp sina dörrar fysiskt och välkomna media och allmänhet att se vad EU-fondernas pengar genererar ute i vårt land. Årets kampanj är annorlunda, men ger också besökaren möjligheten att besöka alla evenemang, var de än bor.

En virtuell tour av 5G-miljö, innovationer inom medicinområdet och en nordisk plattform för testning av autonoma tunga fordon. Det är några av ämnena för alla de digitala evenemang som arrangeras över hela Sverige. På kartan på eufonder.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar du projekten och länkar så att du kan söka upp dem. Vi ger också några exempel här nedanför.

- Att så många projekt har valt att delta för att berätta om sina viktiga verksamheter är helt fantastiskt med tanke på omständigheterna just nu, säger Lina Lindbäck, kommunikatör för Regionalfonden på Tillväxtverket.

Det är fjärde året i rad som Sverige deltar. Förra året visade drygt 150 projekt upp sin verksamhet genom att bjuda in besökare till olika aktiviteter. Mitt Europa är en del av kampanjen Europe in My Region, där EU-projekt över hela Europa deltar.

Om du vill se filmerna och annat som projekten delar, kolla in #MittEuropa på Facebook. Följ också gärna sidan Mitt Europa.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Arrangörer av kampanjen, i samarbete med Europeiska kommissionen, är Tillväxtverket, Jordbruksverket, Landsbygdsnätverket, Svenska ESF-rådet, Leader Sverige och Interregprogrammen.

Några av de digitala evenemang som erbjuds under veckan

29 september

Klockan 08.00
Green rural economy - GRUDElänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ger ett webbinrium om delningsekonomi Starta morgonen med en digital inspirationskick kring delande! Korta inspirationsföreläsningar, panel & frågestund samt interaktivt moment.

Klockan 08.00 - 12.00
RITSPACE Innovation Forum Onlinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster bjuder in till digitalt seminarium omhur data från rymdsatteliter kan användas till affärsmöjligheter.

Klockan 13.00 - 14.00
Kan en innovationsmodell inom medicinteknik skapa ökat värde? Projektet MT4North – Businesslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster model bjuder in till ett digitalt event där de presenterar en affärsmodell som tagits fram med förhoppningen att kunna effektivisera framtagandet av innovationer inom medicinteknikområdet.

Klockan 18.00
Renresurs Info bjuder in till ett webbinariumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på två språk. Vi börjar på finska kl. 18 finsk tid, och från kl 18 svensk blir det svenskspråkigt. projekt Renresurs utvecklar en kurs för slakt och styckning av ren. Idén är att matcha efterfrågan och tillgången till arbetskraft. Att generera mervärde och nya inkomster för rennäringen och andra samiska företag - det är vad vi kallar RenResurs!

30 september

Klockan 09.00 - 12.00
RITSPACE Innovation Forum Onlinelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster bjuder in till digital workshop om hur data från rymdsatteliter kan användas till affärsmöjligheter.

1 oktober

Klockan 10.00 -12.00
Small demonstration of robotic technologies for autonomous visual inspection of power lines and underground mining environments. - Short presentation of the overall project and the general directions for improving innovation through robotization and automation. Mer information

Klockan 15.00 - 16.00
Välkommen att delta digitalt på en virtuell tour av vår 5G testmiljö. Vi visar runt, berättar om spännande 5G tillämpningar och pratar om hur det går till när en organisation kommer och testar hos oss. Det hela avslutas med möjligheten att, över en virtuell kaffe, ställa frågor. 5G Test Network är ett Interreg Nord-projektlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster med målet att stärka företagens kommersialiserings­kapacitet för innovationer.

Klockan 16.00 - 17.00
Projektet Wirelesslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster arrangerar en virtuell tour av projektets 5G- testmiljö.

Klockan 16.00 - 19.00
Inlandets Teknikpark med kommuner bjuder tillsammans med Region Västerbotten in dig som företrädare för industrin i Västerbottens inland till ett webinar där näringsminister Ibrahim Baylan (S), landshövding Helene Hellmark Knutsson och regionråd Rickard Carstedt samt företagsrepresentanter deltar. Anmäl dig här

2 oktober

Klockan 10.00 - 11.00
Projektet HALOS (Hanseatic League of Science)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster håller öppet hus via Zoom. Projektet verkar för öka kunskapen i Öresund- och Skagerrakområdet om användningen inom Life Science sektorn av de fyra högteknologiska anläggningarna MAX IV, ESS, DESY och European XFEL.

Klockan 13.00
Presentation av det arbete som pågår inom Interreg Nord-projekt om utvecklingen av en nordisk plattformlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för testning av autonoma tunga fordon.

Klockan 15.00 - 16.00
Välkommen att titta på en film med en rundvandring med 360 kamera på RISE ICE testdatacenter i Luleå.Projektet Applied AI DIH North syftar till att skapa ett starkt innovationssystem för tillväxt inom AI-branschen, en Digital Innovation Hub som bas, inom samverkan, forskning, innovation, tillämpad testdriven utveckling, utbildning och klusterbildning. Se rundvandringen hos RISE ICE.