Tillväxtverket

Vill du spetsa text i en språkverkstad?

Tillväxtverkets satsning på ett tydligare språk går vidare. Den 13 februari startar Kommunikation en digital språkverkstad där du kan få konkret hjälp i ditt skrivande. Kom själv eller ta med dina kollegor i ditt skrivprojekt.

Pennor

Förra året vann Skatteverket pris för sitt tydliga språk och fick ta emot Klarspråkskristallen. Vinnarna har använt skrivarstugor som ett bra sätt att arbeta fram klarspråk. Då sitter en grupp tillsammans och skriver en text helt klar, istället för att bolla den i mejlen i evighet. Bra idéer ska man planka. Därför provar vi nu på Tillväxtverket vår variant av skrivarstuga.

– Det blir ett sätt att arbeta tidssmart och ta vara på många olika kompetenser. Därför vill vi testa upplägget också hos oss, säger Sara Strandqvist, kommunikatör som arbetar med klarspråk.

Eftersom vi har kontor på nio orter, gör vi språkverkstaden till ett digitalt möte. Första tillfället är alltså den 13 februari mellan klockan 10 och 11. Då kan du boka en tid i förväg genom att mejla vår klarspråkslåda. Nästa tillfälle är 5 mars mellan klockan 10 och 11. Har du ett utkast till text, kan du skicka in det i förväg. Då kan du i språkverkstaden få konkreta råd som lyfter just din text.

Vi bygger också upp flera guider med hjälp till självhjälp på medarbetarsidan.

En lista med engelska ord och den svenska betydelsen.öppnas i nytt fönster
En lista med krångliga ord som vi kan skriva enklare.öppnas i nytt fönster
En sida där vi samlar svar om klarspråk. Fyll gärna på med en fråga du har.öppnas i nytt fönster

– Ett tips när vi anlitar konsulter för att skriva texter, är att avropa klarspråk från början. Det sparar oss alla mycket tid och möda. Därför har vi tagit fram en text som går att klippa in direkt i själva avropet, säger Cecilia Bertilsson, klarspråksansvarig.

Välkommen till den digitala språkverkstaden!

Cecilia Bertilsson och Sara Strandqvist, Kommunikation