Tillväxtverket

Landsbygder är i mitten av debatten

Partiledardebatt med glesbygdstema. Små kommuners ekonomi. Utjämning. De regionala frågorna är i samtalens centrum denna höst. Det sammanfaller lägligt med vår landsbygdskonferens och träff med 30 landsbygdskommuner vi samarbetar särskilt med.

– Landsbygden är i mitten av politiken idag. Så har det inte alltid varit, sa Näringsdepartementets statssekreterare Per Callenberg när han invigningstalade på årets stora landsbygdskonferens som vi höll tillsammans med SKL, Sverige kommuner och landsting, förra veckan.

Ett flertal personer står på en scen framför en publik.

Det var fullsatt i lokalen och på scen stod en panel av olika myndigheter i ett ledigt samtal om hur deras arbete påverkar liv och företag på landsbygderna. Kultur som ett viktigt kitt, vikten av kommunikationer och bejaka glesbygders innovation var något att snappa upp från diskussionen. Lyssna gärna här.

Lina Bjerke, från Jönköpings universitet sa att ”Stockholm liknar Oslo liknar London liknar Madrid, men alla landsbygder är olika” och det är något att verkligen se som fördel när det kommer till innovation. Hon ingick i ett samtal som samtidigt var en inspelning av ett kommande avsnitt av podden Landet.

30 kommuner är pionjärer i sitt utvecklingsarbete

Landsbygdernas mångfald blev också tydlig när vi för några veckor sedan träffade de 30 kommuner vi samarbetar med för att stärka deras sociala och ekonomiska utveckling. Alla dessa landsbygdskommuner har fått stöd från oss och har kunnat använda det fritt för att det ska passa in i tankar de redan har. De har förutom satsningar på arbete och utbildning, valt att prioritera barn&unga, folkhälsa och demokratiarbete. Örjan Hag från Näringsdepartementet lyfte fram att dessa kommuner är något av pionjärer i denna fria form av stöd och att resultaten är mycket intressanta.

Tre personer föreläser vid en skärm.

Filip Igelström, Sandra Droguett Biörklund och Serena Bonato.

Våra kollegor Serena Bonato, Sandra Droguett Biörklund och Filip Igelström jobbar med regeringsuppdraget och har besökt alla 30 kommuner:

– Det finns inte alltid tiden att tänka ut nya saker som behövs för att kunna utvecklas, därför vill de gärna ha inspiration från andra i liknade situation. Alla säger att de har stort utbyte av att få konkreta tips på vad som fungerar. Att träffas är mycket bra, men de känner att de behöver kunna mötas även digitalt.

– Därför har vi skapat en sida på Tillväxtverkets webb utifrån kommunernas rapporter. Där kan de gå in och hitta andra kommuner som ligger långt borta geografiskt men jobbar med samma inriktning.

Sex personer sitter och pratar vid ett bord.

Det var mycket energi i denna erfarenhetsträff. Som ett svar på frågan vad de tar med sig efter erfarenhetsträffen svarade en deltagare: “Att vi inte är ensamma utan delar erfarenhet med flera andra. Också en känsla av att vi ändå gjort en hel del bra vilket vi ibland tappar bort när vi jämför oss med stora kommuner med jätteresurser.”

Här finns mer kunskap att fördjupa sig i

Här finns dokumentationen från förmiddagens program av Årets stora landsbygdskonferens.

Här finns länk till den nya sidan med 30 kommuners arbete och här finns presentationer från erfarenhetsträffen, bland annat Sverker Lindblad om kommunutredningen och Håkan Sörman om kostnadsutjämningssystemet. En av kommunerna i satsningen, Vingåker, presenterade sitt demokratiseringsarbete för att inkludera hela kommunen och den förändringen som detta har medfört.

Vill du veta mer om de tre stöd vi har till kommunerna, kan du läsa mer här.