Tillväxtverket
eu-logotyp

ERUF-projekt vann pris

Stockholmsbaserade regionalfondsprojektet ÖDIS har vunnit priset Guldlänken 2019. Tidigare vinnare är bland annat Götebors Stad och Trelleborgs kommunl.

Vinnarna av Guldlänken 2019.

Vinnarna av Guldlänken 2019.

Projektnamnet står för "Ökad användning av öppna data i Stockholmsregionen" och syftar till att öka mängden öppen data och realtidsdata från kommuner i Stockholmsregionen till förmån för innoavtion inom näringslivet. Projektet drivs av Stockholms stad och Storsthlm.

ÖDISlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samarbetar med ett flertal företag för att ta del av vad de vill ha för data, kommunerna i länet och Stockholms Läns Landsting. Projektet är den del av Smart Stad programmet som drivs av Stockholm Stad men är ett samarbetsprojekt mellan alla 26 kommuner i länet.

Guldlänken delas ut av SKL, Vinnova och Regeringskansliet och motiveringen för årets pristagare löd:

"Projektet ÖDIS är ett gott exempel på hur vi kan utveckla en smartare välfärd, som innefattar nya arbetssätt och beteenden med stöd av ny teknik. ÖDIS har med hjälp av digitaliseringens möjligheter och med ett arbetssätt som utgår från efterfrågan och behov öppnat upp offentlig data.

De får vidare utmärkelsen för dess omfattande samverkan i en stor geografisk region där kommunförbundets medlemmar, invånare och näringsliv arbetat tillsammans. ÖDIS har ett prisvärt helhetsperspektiv med både regionalt och nationellt fokus som gör att lösningar och lärdomar kan spridas vidare samt ett inspirerande innovativt angreppssätt i hur projektet ska leda till användning av öppna data för ökad tillväxt i hela Stockholmsområdet.

ÖDIS är ett projekt som går före, som visar och bevisar kraften i att ha mod, behovet av färdledande kommuner, förbund eller regioner och allt som är möjligt när vi samverkar för att lösa morgondagens utmaningar med dagens alla möjligheter."

Guldlänken har delats ut sedan 1999. Här kan du läsa mer om priset.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster