Tillväxtverket

Omvärlden

Vi omvärldsbevakar alla inom våra sakområden. På myndigheten följer vi även utvecklingen inom strategiska områden genom en övergripande omvärldsanalys. Vi behöver också veta vad som sägs om oss i omvärlden. Här kan du följa de olika delarna. Du kan också själv bidra, kontakta oss gärna med dina tips.

Ett team med medarbetare från Analys, gd-stab och Kommunikation träffas en gång i veckan för att samla ihop aktuell omvärldsbevakning och bedöma om vi ska agera på det vi har sett. Ledningsgruppen får regelbundet information och förslag. Teamet stämmer också av frågor och tips med andra delar av organisationen.

Alla är omvärldsbevakare

Du kan förmedla tips och slutsatser av din bevakning till brevlådan omvarld@tillvaxtverket.se.  När du tipsar svara gärna på de här frågorna: Varför är tipset viktigt för Tillväxtverket? Vilka behöver veta om det här? Har du också förslag på vad göra till följd av tipset? Det team som koordinerar tar emot och återkopplar till dig.

Vi kommer också att ha ett nätverk inom myndigheten som samlas regelbundet för att diskutera trender och konsekvenser för Tillväxtverkets verksamhet.

Prenumerera på nyheter från Retriever

Du kan följa mediers rapportering om Tillväxtverket och frågor som rör dina ämnesområden genom vår mediebevakare Retrievers prenumerationstjänst.

Gå till prenumerationstjänsten, välj ämnesområden och börja prenumerera

Aktuellt i omvärlden

Följ med i vår omvärldsbevakning utifrån Tillväxtverkets perspektiv, här i form av axplock av den veckovisa bevakningen. 

De senaste omvärldsrapporterna

 • Vecka 10 och 11: EU:s framtid diskuteras i Junckers nya vitbok, skattelättnader för första anställda utökas 2018 och konsekvenserna av Brexit för tjän...
  Läs hela omvärldsrapporten
 • Vecka 8 och 9: Hur kan utbildningsplatser till attraktiva anställningar stå tommma, ny "peak oil" förutsägelser och Brexit tycks få konsekvenser inom ...
  Läs hela omvärldsrapporten
 • Vecka 6 och 7: Staten satsar 26 miljoner på utveckling av ny miljöteknik i så kallade testbäddar, lagar är det största hindret för att etablera cirkul...
  Läs hela omvärldsrapporten

Tidigare omvärldsrapporter

Omvärlden om oss

Vi följer mediers rapportering om oss och sammanställer vår närvaro i sociala kanaler. Vi bevakar också aktuella debatter inom våra frågor. Det gör att vi kan delta i diskussioner och bidra med vår kunskap.

De senaste sammanställningarna om mediers bevakning

 • Prenumerera på nyheter om oss och dina favorit­ämnen
  Nämns Tillväxtverket i medierna? Vad rapporteras om våra EU-projekt eller affärsutvecklingscheckar? Håll koll genom Retriever.
  Läs mera
 • Så har vi synts i media vecka 5 och 6
  En debattartikel och turismens årssiffror är några exempel på innehållet i en sammanställning av hur vi har synts i medier under perioden 31 januari -...
  Läs mera
 • Så har vi synts i media vecka 3 och 4
  Läs om hur Tillväxtverket har synts i press och sociala media under perioden 17 - 30 januari, i sammanställningen Omvärlden om oss, vecka 3 och 4.
  Läs mera

Fördjupningar och aktuellt i EU

De områden som vi bevakar i den övergripande omvärldsanalysen kan variera över tid. Analysenheten leder arbetet med hjälp av medarbetare i hela organisationen. Vi gör regelbundet även fördjupningar i aktuella frågor. Ledningsgruppen är en målgrupp. Alla kan också ta del av informationen här.

Aktuellt i EU

Mars 2017, EU-kommissionen lanserar ny Vitbok om EU:s framtidPDF

Regionalt tillväxtarbete

Januari 2017, Syntes av rapporter om regional utvecklingPDF

Mars 2016, Ny indelning av län och landstingPDF

Februari 2016, Ny indelning av län och landstingPDF

Fördjupningar i aktuella frågor

26 oktober 2016, Entreprenörskapskommitténs betänkande, förslagen i korthetPDF

19 oktober 2016, Entreprenörskapskommitténs betänkande, presentation i pptPDF

20 september 2016, Budgetproposition 2017PDF

juni 2016, BrexitPDF

Lästips

Vad innebär digitalieringen för framtidens jobb? Stefan Fölster och X ......

Läs artikel i DN om Framtidens jobblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster