Tillväxtverket

Möt Märta Måås och mattorna

Följ med till slottet den 21 november och lär dig mer om en av 1900-talets främsta kvinnliga entreprenörer. Märta Måås-Fjetterström var en textilkonstnär och vi får en guidning kring hennes världsberömda mattor.

Märta Måås-Fjetterström bröt ny mark som formgivare och kvinnlig entreprenör. Hon fick stora framgångar, bland annat genom de stora världsutställningarna i Paris, New York, London och Stockholm. Hon inspirerades av den rika textilhistorien. Hennes blick var alltid riktad framåt och skaparkraften lät sig inte begränsas av traditioner, konventioner eller landgränser.

Märta Måås-Fjetterström är designhistoria men inte förpassad till historieböckerna. Det som var modernt och nyskapande för 100 år sedan, är på modet och trendskapande idag. Hon upplever en välförtjänt renässans.

Utställningens titel är Märta Måås-Fjetterströms egna ord. När hon ombads beskriva sitt konstnärskap sa hon: ”Se på mattorna – det är jag”.

Kungen invigde utställningen och höll ett personligt tal om mattornalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välkomna till guidningen

Följ med på Kuls guidning den 21 november klockan 17.00. Vi som vill ta oss gemensamt till slottet, samlas i receptionen klockan 16.15. Du betalar 50 kronor, resten betalar Kul. Anmäl dig senast den 18 november till kul@tillvaxtverket.se