Tillväxtverket

Så styr du undan bluffmejl

IT-support har sett vilka problem bluffmejl kan ställa till med och vill därför ge några tips på vad vi ska se upp med.

  • Låt bli att klicka på länkar, och öppna inte bilagor i mejl från avsändare du inte känner dig säker på.
  • En bra fråga att ställa sig är ”Väntar jag på det här mejlet?”. Om inte, vad innehåller det egentligen? Och så ska man kontrollera att avsändarens mejladress stämmer överens med avsändarens namn.
  • Det är oftast inte farligt att öppna så kallade bluffmejl så länge du låter bli att klicka på länkar och öppna bilagor.

Vad kan hända om man råkar klicka på en länk eller öppna en bilaga i ett bluffmejl?

  • Avsändarna är oftast ute efter ens inloggningsuppgifter och det gör de enklast genom att få dig att klicka på en länk som ser ut att gå till en Tillväxtverket-sida. Om de får dig att logga in på den kommer de åt mailadress och lösenord, och efter det kan de göra lite som de vill.
  • En annan variant är att de har skickat med en länk till en sida där det finns skadlig kod. Klickar man på en sådan länk blir resultatet att datorn börjar ladda ner en programsnutt som i sin tur börjar kryptera filer, först på datorn och sen på anslutna nätverksenheter, till exempel på K:

Det låter illa. Vad gör man om det händer?

I båda fallen bör man ringa IT-support på 9595 ifall man är osäker. Det är bättre att ringa än att vidarebefordra mejlet till IT-support.