Tillväxtverket

SpeakUP och Tillväxtmotor vinnare i Tallinn

Det blev riktigt bra utdelning för Sverige på EU-konferensen SME Assembly i Tallinn i förra veckan genom Tobias Wernius på SpeakUP och det värmländska EU-projektet Tillväxtmotor.

Tobias

Tobias Wernius

Startup-Swedenentreprenören Tobias Wernius på SpeakUP kvalificerade sig till den stora TEDx-galan Ideas from Europe, som äger rum i nederländska Haag i april nästa år. Tobias pitchade och svarade på frågor om SpeakUP som handlar om att bekämpa mobbning i skolor.

Värmländska ERUF-projektet Tillväxtmotor vann i kategorin ”Investera i entreprenörskapskunnande” i EU-tävlingen för företagsfrämjande. Projektledaren för Tillväxtmotor Anette Rhudin var där och tog emot prisstatyetten.

Sedan starten 2015 har Tillväxtmotor gett resultat i form av ökad omsättning och fler anställda för de 20 företag som deltagit. I snitt har företagen ökat sin omsättning med nära 30 procent, sin lönsamhet med 272 procent och skapat 33 nya jobb.

Metoden handlar om att fokusera på företagets individuella behov av utveckling och att ta in expertis från hela Sverige. Jämställdhet är också en bärande faktor i projektet. Av de fyra externa coacher som varje företag får är alltid två kvinnor och två män.

Kriterier för bedömningen i EU-tävlingen för företagsfrämjande är nyskapande, genomförbarhet, påverkan på den lokala ekonomin, förbättrade relationer mellan lokala parter samt att initiativet ska vara möjligt att genomföra någon annanstans.

Mer information finns på inova.nulänk till annan webbplats