Tillväxtverket

Paolo valde Stockholm bland EU:s huvudstäder

Priset i en tävling anordnad av EU-kommissionen är en resa till valfri EU-huvudstad. Italienske Paolo Isoardi vann tävlingen, och valde att åka till Stockholm. Nyligen var han här, och blev guidad runt till EU-finansierade projekt.

Ja, det var ju inte bara studiebesök hos projekt finansierade av Europeiska regionala utvecklingsfonden som stod på Paolos dagordning. Hustrun Lara och fyraåriga dottern Emma följde också med på resan, och det var Emma som avgjorde att helgen skulle ägnas åt Skansen och ”Pippi-huset”.

Pippi-huset är förstås Junibacken, och faktiskt var detta hus på Djurgården med Astrid Lindgrens sagofigurer en av anledningarna till att Paolo och hans familj valde just Stockholm av alla EU:s 28 huvudstäder.

-Vi har rest mycket men aldrig varit i ett skandinaviskt land, och i valet mellan Helsingfors, Köpenhamn och Stockholm avgjorde Astrid Lindgrens sagor, säger Paolo.

Gröna bostäder

I tävlingen ”Project Hunt”, som är en del av kampanjen Europe in My Region, ingår att vinnaren på sin resa också ska besöka några EU-finansierade projekt. Paolo och hans familj valde att besöka Grön BoStad i Stockholm och MatLust i Södertälje.

De italienska gästerna besökte först KTH, där projektledaren Erik Stenberg berättade om projektet GrönBoStad, som arbetar både med renovering av miljonprogrammets bostäder och med nyproduktionen. Ambitionen är att förbättrad miljöteknik i bostadsbyggande och sociala aspekter, som minskad segregation, ska bli delar av samma lösning.

GrönBoStadlänk till annan webbplats

Projektbesök GrönBoStad

Projektledare Erik Stenberg berättade om projektet Grön BoStad för familjen Isoardi - Paolo. Lara och Emma.

MatLust i Södertälje

I Södertälje fick besökarna smaka på en del av den mat som kockarna i projektet MatLust lagar. Projektet arbetar med utvecklingsprogram, nätverk och andra former av stöd till små och medelstora livsmedelsföretag i stockholmsregionen.

MatLustlänk till annan webbplats

- Det var mycket nyttigt att med egna ögon se hur våra gemensamma EU-pengar bidrar till utvecklingen här i Stockholm, summerar Paolo efter de två projektbesöken. Det är intressanta saker som görs både inom bostadsproduktion och vad gäller mat.

Projektbesök MatLust

Hos MatLust i Södertälje togs Paolo emot av Jenny Isenborg, ansvarig för testköket, och måltidsutvecklaren Thomas Österman.