Tillväxtverket

Stort intresse för Företagens villkor och verklighet

Det blev ett spännande samtal om tillväxthinder, möjligheter och smarta lösningar för företagen när vi presenterade den stora företagarundersökningen Företagens villkor och verklighet 2017 för drygt 90 personer på ett frukostmöte i Stockholm 27 september.

Olof Dunsö, analytiker och projektledare för undersökningen, berättade om resultaten i undersökningen.

Sju av tio små och medelstora företag vill växa, men kompetensbrist börjar nu bli ett allt större hinder för många företag i landet. Hotell- och restaurangföretag har störst framtidstro, medan tillväxtviljan har minskat för vård och omsorgsföretag. Krångliga regler och lagar är ett annat tillväxthinder som företagen brottas med.

Undersökningen bygger på svar från 10 000 företag, vilket gör den till den mest omfattande i sitt slag.

Seminarium om Företagens villkor och verklighet

Från vänster Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg, Raymond Fernström, vd industriföretaget Tebex i Norrtälje, Jessica Sannö som driver Tivedens aktivitets- och äventyrscenter, närings- och innovationsminister Mikael Damberg och moderator Gunilla Thorstensson.

De diskuterade kring resultaten

I den panel som diskuterade resultaten av undersökningen under ledning av moderatorn Gunilla Thorstensson sade Jessica Sannö, företagare på Tivedens aktivitets- och äventyrscenter, att många regler till och med kan hindra personer från att bli företagare.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg, som också deltog i panelen, lyfte flera insatser för att förenkla för företagen. Ett exempel är Serverat , en ny e-tjänst på verksamt.se för restaurangbranschen som nu ska få en uppföljare även för besöksnäringen.

Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg tog också upp regeringens växa-stöd som ska göra det lättare för egenföretagare att göra sin första anställning.

Raymond Fernström, vd för industriföretaget Tebex i Norrtälje vittnade om svårigheten att locka unga till jobb inom industrin.

Undersökningen uppmärksammades i medier

Företagens villkor och verklighet 2017 uppmärksammades också i medier. TT skrev en artikel som publicerades i bland annat SvD Näringsliv och flera regionala medier. GöteborgsPosten rapporterade om de regionala siffrorna för Västra Götaland.

Mer om seminariet och undersökningen

Kortfilm med Gunilla Nordlöf från frukostmötet, från facebooklänk till annan webbplats

Explainer om Företagens villkor och verklighet

Se livesändningen på youtubelänk till annan webbplats