Tillväxtverket

Fullsatt när vi lyfte framtidens företagande

Framtidsspaningar, statistik i småsten och en berättande frukost. Så syntes Tillväxtverket i Almedalen. Folk kom, pratade med varandra och verkade trivas riktigt fint.

– Vi ville göra något annorlunda i Almedalen. Vårt mål var att lyfta fram vår unika kunskap genom Företagens villkor och verklighet och Entreprenörskapsbarometern. Vi ville också lyfta våra prioriteringar. Allt satte vi samman i ett helhetskoncept och jag tycker vi lyckades riktigt bra, säger kommunikationschef Susanne Eklöf.

Bildstenshallen i Almedalen

Lokalen var bildstenshallen på Gotlands museum, en rätt mörk stor sal som naturligt nog har stora bildstenar lite här och där.

Temat stenar och sand

Vi valde att spinna på stentemat och visade upp resultaten från våra undersökningar i mätglas med småsten och sand. De samspelade med vepor om hur unga ser på framtidens företagande, som att unga hellre vill starta företag med andra och att de är mer positiva till företagets tillväxt, kunskap vi hämtat ur våra undersökningar.

Frukosten vi bjöd på hade meddelanden. Påläggen var ärtcreme och gotländsk lammkorv, för Östersjön och det öppna landskapets skull och därmed för många av framtidens företagare. Kaffet var bevattningssparande skuggkaffe, eftersom vattenbrist kommer att påverka framtidens företagare både i Sverige och i andra delar av världen.

Johan Allen twittrade: ”Lyckan när man tror sig få gratis avocadomacka på #framtidensföretagande men det är egentligen baljväxter. You got me!”

Och fortsätter: BRA! Tillväxtverket bjuder in unga företagare för att prata om #framtidensföretagande. Se och lär andra i #almedalen – bjud in #flerunga

Extra kul att just hashtagen flerunga och Johan nu är en av finalisterna för Westanders pris Hetast i Almedalen, som avgörs under dagen.

Spaningspanel

På scen fanns vår spaningspanel: Digitaliseringens Lena Carlsson, Hållbarhetens Johanna Giorgi och kompetensförsörjningen och statistikens Jens Heed. Gunilla Thorstensson ledde det spänstiga framtidssamtalet som spände från smarta pratande trådar i kläderna till att den lokala platsen kan öka i betydelse i framtidens digitala värld.

Seminariegäster

Två unga företagare, Vera Antonov och Victoria Berge berättade att förenkling, språkbredd och klimatförändringar fanns med i omvärldsanalysen när de startade sina företag inom bokförings- och hotellbranscherna.

När politikerna Mikael Damberg (S) och Emil Källström (C ) på slutet äntrade scenen hade även de siktet inställt på framtiden och var sams om vikten av att unga vågar och vill vara företagare. De hade fångat upp mycket av det panelerna pratat om och det var verkligen ett ovanligt samtal vi fick delta i mellan de unga företagarna och politikerna.

En annan sak vi kan vara stolta över är att vår panel bestod av fem kvinnor och tre män. Även om det inte var helt jämnt, var den en skön motvikt till många andra i Almedalen. I flera seminarier deltog vi på scenen med den enda kvinnan i paneler om sju, åtta personer.

Läs mer om programmet för seminariet

Text: Cecilia Bertilsson