Tillväxtverket

Varje minut räknas vid ett andnings­stopp

Med händelserna på Drottninggatan i Stockholm i färskt minne så var vi 12 mycket motiverade deltagare på utbildningen i Hjärt- och lungräddning arrangerades på kontoret i Östersund den 10 april. Det viktigaste budskapet från utbildningen var, Gör något!

Varje minut räknas för att ett andningsstopp inte ska ge hjärnskador eller dödlig utgång. Om du som medmänniska konstaterar att någon slutat att andas så larma och fokusera på att få personen att börja andas igen och hålla igång cirkulationen (hjärtkompressioner) så spelar allt annat mindre roll. Släpp tankarna på att vara rädd för att bryta revben eller annat på den skadade.

Hjärt-lungräddning

Emelie Björn och Kristin Signemark tillsammans med instruktören Kjell Karlsson visar utbildningsutrustning och den röda lådan är ett exemplar av de hjärtstartare vi har i våra lokaler.

Hjärtstartare på alla kontor

På alla våra kontor finns en hjärtstartare och en del av syftet med utbildningen var att lära oss hantera en sådan. Det var faktiskt ganska lätt! De är självinstruerande så att även den som inte kan hjärt- lungräddning kan använda den och påbörja en insats. Men självklart är det bättre att ha övat utan stress.

Hjärt- och lungräddning

Maria Engström, till höger, är beredd med hjärtstartaren samtidigt som Sandra Droguett Biörklund kör hjärtlungräddning.

Håll takten med Pippi Långstrump

Instruktören Kjell Karlsson lärde oss att sättet, att lära ut hjärt-lungräddning på, förändras med tiden. Nu säger forskningen att det är 30 tryck på bröstet (5 - 6 cm ner på en vuxen person) och 2 inandningar som ger bäst effekt. Och för att hålla blodtrycket uppe är tempot minst lika viktigt. Takten i låten "Här kommer Pippi Långstrump" är ett bra riktmärke.

Hjärt-lungräddning

Instruktör Kjell Karlsson visar hur man lättast förflyttar en person som andas till stabilt sidoläge. Håkan Flykt spelar den drabbade.

En helhets­utbildning

Utbildningen var en helhetsutbildning. Det handlade inte bara om hjärtstartare och hjärt-lungräddning utan även om hur vi bäst hanterar någon som har satt något i halsen och hur vi kan identifiera olika sjukdomstillstånd som till exempel Stroke och insulinchock och vad man ska göra då.

- Alla borde verkligen passa på att gå den här kursen, menade Emelie Björn, en av deltagarna. Och vi övriga var klart eniga med henne. Det känns skönt att kunna gå ut och känna sig mer redo.

Innehållsansvarig: Camilla Karlsson