Tillväxtverket

Tillväxtverket bidrar med öppna data i Hack for Sweden

60 lag går loss på myndigheters öppna data i Hack for Sweden den 11-12 mars i Kista. Tillväxtverket bidrar bland annat med data om turism.

Hack for Sweden - logotyp

När Hack for Sweden arrangeras för fjärde gången står 30 myndigheter och statliga organisationer bakom hacket. Tillväxtverket är en av dem. Uppgiften för deltagarna är att ta fram nya applikationer som skapar nytta för såväl myndigheterna som andra aktörer och allmänheten.

I år deltar 60 lag med sammanlagt över 200 deltagare – mer än en fördubbling från förra året!

Deltagarnas utmaningar

Tre utmaningar finns. De handlar om samhällsbyggnad, smartare miljöinformation samt turism och friluftsliv. Dessutom finns ett öppet spår och en ny tävlingskategori: Bästa lösning inom Internet of Things.

Martin Daniels på Tillväxtverket har varit med och format årets utmaningar för deltagarna.

– Det är extra roligt att vi har en utmaning kopplad till turism och friluftsliv i år, kommenterar Martin. Tillväxtverket bidrar förstås med inkvarteringsstatistik inom detta område. Dessutom bidrar vi med regionala matchningsindikatorer inom arbetsmarknadsområdet och statistik om operativa företagsledare.

Öppna data - för nyskapande och nytta

Lena Carlsson, chefsstrateg inom digitalisering på Tillväxtverket, ser öppna data som en viktig källa för företag, som kan utvecklas till såväl nya tjänster som bättre kundservice.

– Vem vet, nästa dröm-app som ingen av oss kan leva utan kanske kommer ur just offentlig data, säger Lena. Därför är Hack for Sweden, och andra insatser som bidrar till att öka efterfrågan på offentliga data, viktiga.

Utmärkelsen Hack for Sweden Award går till det lag som enligt juryn kombinerar data på ett kreativt sätt och skapar den bästa och mest nyskapande applikationen eller tjänsten som tydligt visar nyttan med myndigheternas öppna data.

Söndagens presentationer och prisutdelningen sänds på Hack for Swedens Youtube-kanal med början klockan 11.00.

Innehållsansvarig: Annika Friberg