Tillväxtverket

Vad ska vi med landsbygden till?

I och med Po Tidholms dokumentärserie i SVT ”Resten av Sverige” är frågan om landsbygden het. Vad ska vi med den till? Idag kommer vi att ge svar på tal under en av de större konferenser Tillväxtverket arrangerar i år, Service lab 2016. Susann Hellström, projektledare på regionala miljöer berättar mer.

Susanne Hellström

Vad händer på Service lab i år?

Vi har både framgångsrika företagare, forskare, politiker och journalister på plats i en spännande ”skavlan-soffa” som inleder dagen. En av dem är Po Tidholm själv.
Ett av de spännande företagen som medverkar är Martinsons, Sveriges enda producent av korslimträ, innovativt hållbart alternativ till betong som byggnadsmaterial för flervåningshus. Eftermiddagen består av 5 olika lab pass där deltagarna själva får välja bland goda exempel och verktyg.

Vilket är syftet med konferensen?

Vi vill ge:

 • Argument - till varför tillgång till kommersiell service är en förutsättning för att ta tillvara den utvecklingskraft som finns i gles- och landsbygd.
 • Information - om de 180 miljoner i projektmedel som finns att söka för Lokala servicelösningar. Se vår animerade film:
 • Verktyg och goda exempel – för att deltagarna ska få inspiration och nya idéer om vad de själva kan göra hemma i sina egna kommuner/regioner.
 • Kontaktytor – för att främja samarbeten inom länen, mellan kommuner. Vi hoppas att många värdefulla kontakter på alla nivåer ska knytas under dagen.
 • Publikrekord – 225 anmälda
  • Vi hade satt maxtak till 200 personer. Nu har vi 225 anmälda och dessutom kö...
  • Alla 21 län finns på plats. Nästan alla aktörer som har ansvar för den regionala samordningen och de ekonomiska stöden till kommersiell service kommer.
  • Samt var fjärde svensk kommun dvs 70 kommuner finns representerade.
  • Flera från näringsdepartementet kommer också bla kommunikationschef Tomas Engholm, vilket är väldigt roligt!

Får tillväxtverkare kika förbi Norra Latin och lyssna?

Ja, självklart, det är bara roligt! Mellan kl 10-12 är ni alla varmt välkomna. Då är vi i Norra Latins aula som har plats för 400 pers så bara man sitter från plats 225 och bak så är det bara att komma ;-) Och passa gärna på att twittra #servicelab2016 och sprida vår blogg.

Läs blogginlägget "Hur skapar vi den optimala platsen" på Tillväxtverkets blogg

Innehållsansvarig: Susann Hellström