Tillväxtverket

Så hjälper vi svenska miljöteknik­företag

Även om klimat- och miljöutmaningen kan ses som vår tids största hot, så är det också en möjlighet för svenska miljöteknikföretag. Regeringen vill att fler svenska företag ska börja eller öka sin export av miljöteknik och Tillväxtverket deltar sedan 2018 i regeringsuppdraget Smart City Sweden länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönstermed målsättningen att främja exporten av svenska lösningar för smarta och hållbara städer och på detta sätt bidra till regeringens exportstrategi. Sju myndigheter och Business Sweden står bakom plattformen, som drivs av Energimyndigheten. Sex regionala noder, från norr till söder svarar för den geografiska spridningen.

Anders Sundvall

Anders Sundvall

- Besöksverksamheten inom Smart City Sweden har bland annat resulterat i uppföljande förstudier i Kina, Indien och Sydkorea inom områden som stadsplanering, luftkvalitet och vattenrening, säger Anders Sundvall som arbetar med affärsutveckling på Tillväxtverket.

Under förra året var intresset från utlandet rekordstort – fram till slutet av 2019 hade närmare 1700 besökare från 55 länder tagits emot vid huvudkontoret i Hammarby Sjöstad i Stockholm och vid Smart City Swedens regionala noder.

- För Tillväxtverkets del handlar det om att samordna Smart City Sweden med Regionalt exportcentra och att verka som expertstöd inom näringslivs-och företagsutveckling. Vi deltar också i det affärsutvecklingsråd som har till uppgift att se till att de affärsmöjligheter som uppstår genom plattformen tas tillvara och följs upp, säger Anders Sundvall.

Cecilia Ankarstig

Cecilia Ankarstig

I uppdraget Smart City Sweden ingår också stöd till webbplatserna Swedish Cleantech.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Swedish Cleantech.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Webbplatserna har funnits i sin nuvarande form sedan 2014 och har idag över 80 000 besökare per år, drygt hälften från utlandet.

- Det är viktigt att vi som jobbar med digitala kanaler samarbetar och leder trafik till de offentliga webbplatserna som stödjer cleantechföretagen. På så sätt skapar vi synlighet för de över 1100 företag som finns presenterade på Swedish Cleantech samtidigt som vi leder köpare som hellre vill komma på studiebesök vidare till våra besöksobjekt hos Smart City Sweden, säger Cecilia Ankarstig som är projektledare på Tillväxtverket.

Energimyndigheten gick idag ut med ett pressmeddelandet "Rekordstort internationellt intresse för svenska lösningar inom smarta städer".länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Cecilia Ankarstig, projektledare

fornamn.efternamn@tillvaxtverket.se

Anders Sundvall, projektledare

fornamn.efternamn@tillvaxtverket.seBehandling av personuppgifter
Om du fyller i din e-postadress sparas den hos Tillväxtverket, och det är vi som ansvarar för denna uppgift. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter på tillvaxtverket.se/personuppgifter.
Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på frågor via formuläret.