Tillväxtverket

Digital klimatsmart lunch som dagens

Förra veckan skrev jag ett inlägg på Yammer om utmaningsveckan klimatsmartare mat, Eat smart challenge. Initiativet samlar människor i 75 länder att tänja sina matgränser. Tre kollegor hängde på och utmaningsdag 5 - Eat together - träffas vi på en digital lunch.

I Östersund finns Isaac Karlsson och Olof Billebo, i Malmö Sara Palo och jag, Cecilia Bertilsson, på hemmakontoret. Olof har verkligen tänjt sina gränser för att vi ska få till ett videomöte. Första gången någonsin i sitt yrkesliv har han med sig matlåda!

– Det är ett stort steg, säger Olof. Att äta lunch ute är annars en principfråga. Jag tycker om att ta en promenad på lunchen och det är värt en hundralapp varje dag att gå på restaurang.

Även om han inte tar med rester till lunch, är han van att ta vara på mat och inte slänga. Rester är ett enkelt sätt att snabbt få till middag när man har småbarn, tycker Olof som gärna satsar på vilt kött och bra märkt fisk för variation.

Utmaning att göra god vegetarisk mat

Största utmaningen är egentligen att få med familjen i en förändring. Det tycker också Sara som lagade en vegetarisk rätt med vegofärs i måndags. Efteråt stekte hennes man en korv.

– Korv är i och för sig också klimatsmart, men min utmaning framöver är att vi ska lära oss att laga godare vegetariskt, så alla kan gilla och äta, säger Sara.

Sara har alla förutsättningar eftersom hon är storträdgårdsodlare och har skördat rotfrukter nästan hela vintern. Rödbetsblasten använder hon som sallad.

– Jag är ju smålänning och rätt gnällig med att slänga mat förstås och vill gärna använda det som går att använda.

Isaac tycker den största utmaningen var tisdagens ”laga maten från scratch”, eftersom han och Olof den dagen var ute med jobbet och besökte ett projekt.

– Men då gick jag till en restaurang som lagar allt från grunden och satsar på närodlat. Även om jag inte lagat, var det klimatsmart och en lösning som fungerade, säger Isaac.

Finns många smarta appar och affärsmodeller

Själv har jag varit jättepepp på den här veckan. Jag var med i utmaningen för några år sedan och lärde mig mycket som sedan blivit en del av mina vardagsval. Vid en inspirationsföreläsning sa kocken Jens Dolk något som följt mig. ”När en vara närmar sig utgångsdatum och har nedsatt pris, tänk inte att någon annan kan köpa den. Ingen gör det och ikväll ligger den i soporna.” Det har blivit min grej att rädda dessa varor.

Min utmaning har varit att ta steget från det digitala till det verkliga mötet. Jag har appen Karma, där man kan rädda måltider som annars slängs, men jag har aldrig använt den. Det har däremot Isaac, berättar han. Han är en bra kund i Östersund.

Jag är med i reko-ring (en affärsmodell som Tillväxtverket har stöttat) via Facebook, där man kan köpa direkt av bonden och träffas vid en bestämd parkering för överlämning, men har ännu inte handlat. Så imorgon, när utmaningen är ”Explore your local foodscape”, lägger jag min första beställning.

Veckan har varit kul, tycker vi alla. Vi har jobbat på var och en på sitt håll, från Östersund till Malmö, men ändå haft ett gemensamt projekt ihop. Och vi har känt att vi ingår i ett större sammanhang med 75 länder i det internationella nätverket för klimatsmartare mat.

Cecilia Bertilsson

Här är utmaningarna dag för dag i Svenska institutetslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster #eatsmartchallenge

Day #1 Go green – Be vegetarian for a day
Day #2 Back to basics – Cook your meal from scratch
Day #3 There’s more to explore – Try something new
Day #4 Taste not waste – Love your leftovers
Day #5 Cook together – Eat together
Day #6 Know your farmer – Explore your local foodscape
Day #7 Choose your own challenge today!

Fyra personer som pratar om vår matutmaning, skärmdump från videomöte