Tillväxtverket

Startup Sweden rekryterar från Silicon Valley

Startup Sweden, ett projekt som drivs av oss på Tillväxtverket sedan 2016, lanserar nu initiativet Innovation Bootcamp. Helena Kristersson, tills nyligen VD på Svenska Handelskammaren i Silicon Valley, rekryteras för att ansvara för projektet. Målet är att inspirera och engagera studenter runt om i landet och man gör under hösten besök på sex universitet, från Lund i söder till Umeå i norr.

Sju personer står på en brygga med en sjö i bakgrunden

Från vänster: Nina Magnusson- Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, Erik Månsson - Lunds Universitet, Christopher Frisk- Umeå Universitet, Viktor Holm - Hyper Island, Helena Kristersson - Tillväxtverket, Sebastian Bouvier Lundqvist- Linköpings Universitet, Julia Musil - Karlstads Universitet

Över 600 studenter, uppdelade i 180 team, förväntas delta under hösten. I Startup Swedens projektgrupp deltar studenter från respektive stad som gemensamt arbetar med planeringen. Dessa studenter kommer sedan individuellt ansvara för de operativa delarna av eventet i sin respektive stad. Ambitionen med uppdraget är att inspirera studenter att ta fram hållbara affärsidéer utifrån FNs globala hållbarhetsmål.

 -Vi är väldigt glada att vi fått in Helena som med hennes erfarenhet och kompetens från den amerikanska marknaden kompletterar vårt team men även hur hon i sitt arbete engagerat och inspirerat studenter säger Arash Sangari, programansvarig för Startup Sweden.

Helena Kristersson är en senior affärsutvecklare, entreprenör och ledare med operationell erfarenhet från både startups och storbolag nationellt och internationellt. Som VD för ett byggbolag lade hon om verksamheten till att bli ett Gasell-vinnande företag två år i rad. I Silicon Valley har hon hjälpt svenska företag med deras innovationsagenda.

- Det är fantastiskt att se idéer utvecklas och bli affärsmöjligheter för unga drivna individer. Sverige har redan ett starkt innovationsklimat. Med det här projektet vill vi föra in innovationstänkande redan under studietiden och ge ännu fler chansen att tidigt komma igång med att skapa nya lösningar och arbetssätt som kan leda till nya företag. säger Helena Kristersson, projektledare på Startup Sweden.


Mer information

Städerna som besöks är (i kronologisk ordning) Linköping, Göteborg, Umeå, Lund, Karlstad och Östersund. Se programmet för dagarna här.PDF

Om du är nyfiken på datum, ytterligare information om vad som kommer att ske på plats samt presentation av studenterna i projektgruppen, öppna presentation om Innovation BootcampPDF