Tillväxtverket

Långsiktiga resultat av europeiska samarbeten  

Vilka resultat lever långsiktigt kvar efter projekt där flera länder är inblandade? Det diskuterades av 325 personer inom EU:s Interregprogram då de samlades för årsmöte i Bryssel den 18-19 juni.

Deltagarna kom från många olika länder runt om i Europa och de flesta representerade något av de över 100 interregprogrammen.   

Marc Lemaitre, generaldirektör för Director-General för Regional and Urban Policy, inledde dagarna med en bekymransvärd anmärkning. Vi ser återinförandet av gränser och hinder i Europa, även inom EU-området. Därför måste vi arbeta ännu mer, för samarbete med de verktyg vi har, bland annat Interreg.   

Bild från interregs årsmöte

Mer gränsöverskridande strategier inför nästa programperiod

Kommissionens signaler inför den kommande programperioden 2021-2027 var bland annat att vi ska röra oss mer mot strategiska program och arbeta med gränsöverskridande strategier. Från deltagarna hördes flera frågor om EU-kommissionens förslag om förändrad geografi för Interregprogram kring maritima områden.   

Presentationer av vårt arbete med resultat

Madelen Nilsson från enheten Regionalt tillväxtarbete och Magnus Schönning från Interreg ÖKS representerade Tillväxtverket. De ingick i panelen i en workshop om Capitalisation of results and Communication som programmet INTERACT anordnade med drygt 100 anmälda deltagare.

Magnus och några fler representanter för olika interregprogram berättade hur de arbetat med detta. Madelen visade hur Tillväxtverket använder sin databas över Sveriges deltagande i Interregprogram i det strategiska regionarbetet. Hon berättade också om uppföljningen av resultat från projekt som pågick 2007-2013 som Tillväxtverket gör.   

Exempel på resultatuppföljningen som Madelen berättade om på workshopen finns att säsa om på eufonder.se:  

Interreg-projektet Green Highway resulterade i grön motorväg och fler småföretagare länk till annan webbplats

Efterfrågad flyglinje kom till tack vare Nordic Business Linklänk till annan webbplats

Bygget av acceleratormodul öppnade en ny marknad för företaglänk till annan webbplats  

Websändning

Websändning från konferensen på ec.europa.eulänk till annan webbplats

Fakta     

Mer information om European Territorial Cooperation (ETC, mer känt som Interreg) finns här:
http://ec.europa.eu/regional_policy/sv/policy/cooperation/european-territorial/länk till annan webbplats